Рама у УН позвао на признање тзв. Косова и ударио на Мартијев извештај о трговини органима

© AP Photo / Mary AltafferЕди Рама на Генералној скупштини Уједињених нација
Еди Рама на Генералној скупштини Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Премијер Албаније Еди Рама позвао је чланице Уједињених нација да признају такозвану независност Косова, поручујући и да Београд треба да учини исто, а Специјални суд Косова са седиштем у Хагу, који је формиран на основу извештаја Дика Мартија, назвао је монументалним промашајем на међународном нивоу.
У свом говору на 77. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, Рама је извештај Дика Мартија назвао „једним од најгорих случајева искривљене стварности на светском нивоу“.
„Скупштина Савета Европе је 2011. године одобрила извештај који је саставио вредни посланик Европског парламента Дик Марти, оптужујући ОВК за гнусан злочин трговине органима. Господин Марти је требало да буде плаћен као приповедач, али никада није требало да му се поверује као известиоцу за Савет Европе. Његов извештај је био шокантан. И ви, многи, сте му тада поверовали. То се претворило у кључни фактор у подстицању идеје и оснивању Специјализованих већа Суда за Косово. То је такође постао један од најгорих случајева искривљене стварности, својеврсни манифест за светску пропаганду против независности Косова. Током ових дугих 11 година уложени су сви истражни напори да се ове оптужбе докажу на националном, регионалном и међународном нивоу. Али узалуд, нигде, ни на Косову ни било где другде, није пронађено ништа, нити један једини доказ или индиција која би имала везе са сумњом и наводном трговином органима“, рекао је Рама.
Он је додао и да се Хашим Тачи налази у завору без оптужнице која има везе са извештајем Савета Европе.
„Покушајте да замислите на тренутак: вашег председника или премијера или лидера ваше земље кога из канцеларије одводе у трећу земљу где је затворен читаву годину без икакве званичне оптужнице од стране организације коју су створиле и спонзорисале земље, из заједнице демократских земаља. Ниједна реч из оптужнице која је уследила нема везе са извештајем Савета Европе о наводном злочину трговине органима. То је све фантазија. Ово је монументални неуспех на међународном нивоу. То нема везе са особом или судским поступком. То има везе са непримереним блаћењем једне земље и њене историје“, додао је Рама.
Рама је истакао да се нада да ће Скупштина Савета Европе поштовати истину и прихватити захтев Албаније да се сачини накнадни извештај.
„Никада нећемо одустати од ове истине и никада нећемо престати да поштујемо оне који су дали своје животе за своју слободу и независност и на које нико, у име било кога, не може да баци ни мало блата“, рекао је Рама, преноси Косово онлајн писање приштинских медија.
Рама је у говору на Генералној скупштини УН рекао и да сматра да иницијатива „Отворени Балкан“ може да буде од помоћи да се „изађе из ћорсокака“ у односима Приштине и Београда.
Рама је навео да су земље Балкана схватиле да морају заједно да успеју да би ишле напред.
Присталице и подржаваоци ОВК-а - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
СРБИЈА
Рамина акција у одбрани ОВК: Ударио сад и на Дика Мартија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала