- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта ће одмрзнути велике пројекте Русије и Републике Српске које коче Сарајево и Запад

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Изјаву Додика да ће сви заједнички пројекти Босне и Херцеговине са Русијом бити настављени, укључујући градњу гасовода и електрана на гас у РС, бањалучки аналитичар Анђелко Козомара види у светлу предстојећих избора у БиХ и очекивања да дође до промена у Председништву БиХ.
Реч је о пројектима који су раније били договорени, али њихова реализација није почела због опструкција Сарајева.
После посете Москви и разговора са руским председником Владимиром Путином, српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик је изјавио да ће сви заједнички пројекти БиХ са Русијом бити настављени, укључујући градњу гасовода у Републици Српској. Он је важним оценио и наставак трговине са Гаспромом према раније договореним ценама гаса.

Судбина пројеката у РС које Сарајево спречава

Додик је иначе напоменуо да је Гаспром недавно послао своје представнике који су одређивали трасу и локацију за две електране, али и да је Путин упознат са тим да Сарајево спречава реализацију пројеката.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНИС Петрол и Газпром
НИС Петрол и Газпром - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
НИС Петрол и Газпром
На питање, да ли ће се с обзиром на глобално тешку ситуацију са скупим енергентима нешто сада променити по том питању, када Додик најављује наставак реализације тих пројеката, Козомара за Спутњик објашњава одакле оптимизам српског члана Председништва.
Мислим да је Додик ту тврдњу изрекао рачунајући да су за десет дана у БиХ избори и да ће у Председништву БиХ хрватски члан бити Борјана Кришто, а не Жељко Комшић као до сада. Он рачуна да ће тада бити Србин и Хрват, значи два нормална члана Председништва и да ће моћи да се разговара о ономе што је економски исплативо и за БиХ као државу и за грађане који користе гас

Промене у Председништву после избора

Такав исход се очекује уколико се, како каже наш саговорник, Хрватска демократска заједница БиХ договори са странцима да се хрватски члан Председништва не бира гласовима Бошњака, као што је то било у случају Комшића.
Сви се надају да ће доћи до промена у Председништву на изборима јер грађани, поготово Сарајева, уплашени су шта ако Русија заврне гас и БиХ стави на листу непријатељских земаља. Није је ставила. Грађани Сарајева су забринути и већина њих који смеју јавно да наступају не слажу се са том политиком двојице чланова Председништва, Џаферовића и Комшића. Сви очекују промене које ће обезбедити да БиХ направи те две гасне конекције са Србијом и Хрватском, истиче Козомара.
Он напомиње да чак 70 одсто руског гаса који у БиХ стиже, а стиже из Србије, троши само град Сарајево који је у потпуности гасификован. Гледајући ентитете 80 одсто тог гаса заврши у Федерацији БиХ, а само 20 одсто у РС.
© REUTERS / Paul HackettГасовод за природни течни гас у Енглеској
Гасовод за природни течни гас у Енглеској - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2022
Гасовод за природни течни гас у Енглеској
Те две гасне електране чију би изградњу финансирала Руска Федерација требало би да буду прављене на територији РС, али то, како каже, ником нормалном не би требало да смета где се оне налазе ако од њих сви грађани БиХ имају користи.

Сарајеву смета и „пријатељска“ цена гаса

Он подсећа да је после сусрета Путина и Додика Гаспром саопштио да ће цена гаса за БиХ „бити пријатељска“, дакле не она од 1800 евра него око 430 евра за хиљаду кубних метара. То је дакле цена за све у БиХ, не само за РС.
Једина реакција сарајевског Енергоинвеста на ту вест била је, каже, изјава његовог директора да не може њима Додик да одређује колика ће бити цена гаса.
И са таквим политичарима који опструирају пројекте и на рачун штете сопствених грађана треба да се живи и са њима гради држава. То је тежак посао, констатује наш саговорник. Каже и да никоме није јасно зашто Сарајеву смета то што би нова гасна конекција са Србијом ишла кроз РС и код Брода се спајала са Хрватском, када и постојећа веза са Србијом пролази кроз РС.

Неразумна политика

То је потпуно нејасна, неразумна политика и видећемо шта ће бити. Ја сам уверен да је Додик рачунао на промене у Председништву од 2. октобра и да би од тада све кренуло другачије да се одвија и када је у питању аеродром који би Србија да прави у Требињу и те две електране на гас које хоће Руси да праве и ауто-пут Београд-Сарајево и хидроелектране на Дрини Бук-Бијела, да ће све то бити реализовано после промена у Председништву, истиче аналитичар из Бањалуке.
Колико је реч о неразумној политици Сарајева он илуструју тиме што би, на пример, осим људи запослених на самој изградњи хидроелектрана на Дрини на том великом послу индиректно било ангажовано још око 5.000 људи чије би породице живеле од услуга које би пружали. Њихова политичка филозофија је, додаје он, само да наштете РС.

Ни Ердоган не помаже кад се Американци умешају

Напомиње, такође, да поуздано зна да је када је Ердоган недавно био у Сарајеву убеђивао тамошње политичаре да прихвате да граде ауто-пут Бероград - Сарајево и да су на то они остали неми.
На питање, да ли такве одлуке Сарајево доноси самостално, Козомара је недвосмислен да је то искључиво под утицајем западног фактора, односно америчке, британске и немачке амбасаде.
Те три амбасаде су њихови налогодавци, а пре свих амерички амбасадор који се до те мере меша у унутрашње послове БиХ да је у свету ретко виђен толики поданички однос Бакира Изетбеговића и Комшића према тим амбасадама, закључио је Козомара за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала