- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска спремна да купи руски Су-35, ако САД одбију да продају Ф-16

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаСусрет изнад Тихог океана: Руски ловац спречио амерички авион да се приближи граници
Сусрет изнад Тихог океана: Руски ловац спречио амерички авион да се приближи граници - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
Пратите нас
Турска би могла да размотри куповину руских ловаца Су-35 уколико пропадне договор о куповини америчких авиона Ф-16, саопштио је шеф управе турске одбрамбене индустрије Исмаил Демир.

„Турска има алтернативу. Ако се договор о продаји Ф-16 Турској не реализује, на столу ће се наћи различите алтернативе, укључујући Су-35“, рекао је Демир, одговарајући на питање водитеља „Си-Ен-Ен Турк“ о алтернативама Турске уколико пропадне погодба о Ф-16.

Међутим, он се нада да ће договор о продаји америчких ловаца бити реализован.
САД су раније послале Турској званично обавештење да искључују Анкару из програма испоруке најновијих ловаца Ф-35 због тога што је Турска купила руске системе ПВО С-400. Вашингтон је поништио заједнички меморандум о Ф-35 са Турском. Председник Реџеп Тајип Ердоган касније је изјавио да САД предлажу Анкари куповину других ловаца, али не пете, него четврте генерације – Ф-16. Питање треба да буде договорено у америчком Конгресу – за то лобира Стејт департмент који убеђује конгресмене да је договор „у интересу Вашингтона“.
Турски ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
СВЕТ
Пентагон подржава планове за испоруку борбених авиона Ф-16 Турској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала