- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Свемирски експеримент: Летелица НАСА удара у астероид

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainИлустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос
Илустративни приказ летелице ДАРТ која треба да скрене са путање астероиде Дидимос и Диморфос - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
Уколико све прође како треба, биће то спектакуларни судар са астероидом који, нажалост, нећемо моћи да пратимо у високој дефиницији пошто ће се летелица Дарт закуцати у астероид Диморфос на раздаљини од 11 милиона километара од Земље.
Очекује се комплетно уништење 330 милиона долара вредне летелице, која ће се са астероидом сударити при брзини од седам километара у секунди, и то све у име планетарне одбране, преноси РТС.
Астероид Диморфос не представља претњу по Земљу, а судар са летелицом Дарт (у преводу – бодља, односно акроним за „double asteroid redirection test“) је експеримент којим треба да буде утврђено да ли је могуће скренути свемирско камење у случају да представља опасност по планету.
Стручаци желе да виде да ли прецизни удар може довољно да гурне астероид и скрене га са постојећег курса, како би, у случају да затреба, једнога дана човечанство могло да избегне судбину диносауруса.
„Ово је компликована игра свемирског билијара. Оно што желимо да постигнемо јесте да искористимо што више кинетичке енергије из Дарта да померимо астероид“, објашњава професор Алан Фицсимонс, астроном и члан Насиног тима задуженог за Дарт.
Ова компјутерска графичка слика коју је обезбедила Јапанска агенција за истраживање свемира (ЈАКСА) приказује астероид и истраживач астероида Хајабуса2. - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико изненађење из свемирске капсуле: Астероид није оно што су научници мислили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала