- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Херсонској области неутралисана група украјинских доушника

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаПрипадници руских снага у Херсонској области
Припадници руских снага у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
Пратите нас
У Херсонској области неутралисана је група украјинских доушника, ловаца Црноморског резервата на Кинбурнској коси, изјавио је за Спутњик припадник руских безбедносних агенција.
„По задатку Службе безбедности Украјине (СБУ), радници резервата прикупљали су и преносили податке о кретању руске војске. Осим тога, опремали су скровишта у којима је складиштено оружје и превозили наоружане диверзанте преко Дњепра и назад“, рекао је саговорник агенције.
Приведени заменик директора Црноморског резервата Виктор Таранов испричао је да је почео да испуњава задатке свог зета, припадника СБУ Леонида Головка.
Таранов је навео да је окупио два ловца како би прикупљали информације о кретању трупа на територији резервата и преносили му их, а он је даље те податке предавао Леониду Головку, „који је службеник СБУ“.
Према његовим речима, превозом наоружаних људи и организацијом складишта са оружјем бавио се један од ловаца.
Раније су руске снаге више пута неутралисале коректоре артиљеријских удара украјинских трупа у ослобођеној Херсонској и Запорошкој области, одузимале оружје и експлозив.
Током специјалне руске операције, руска војска је преузела контролу над азовским делом Запорошке области и читавом Херсонском облашћу, заузимајући велике градове као што су Херсон, Мелитопољ и Бердјанск, одсецајући Украјину од Азовског мора. У оба региона је формирана нова администрација, емитују се руски телевизијски канали и радио станице, обнављају се трговинске и транспортне везе са Кримом.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала