- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу: Неким западним земљама је циљ да сукоб у Украјини траје како би се ослабила Русија

© Sputnik / Лола ЂорђевићМевлут Чавушоглу
Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу упозорио је на то да међу западним земљама има оних које се залажу за настављање борбених дејстава у Украјини са циљем да се „ослаби Русија“.
Чавушоглу је, такође, истакао да председник Турске Реџеп Тајип Ердоган планира да одвојено разговара с председницима Русије и Украјине, Владимиром Путином и Владимиром Зеленским.
„Наш председник намерава да у предстојећем периоду одржава дијалог како с Путином, тако и са Зеленским. Наши напори су усмерени на то да се организује њихов састанак“, рекао је Чавушоглу, не прецизирајући да ли је реч о личним сусретима или о телефонским разговорима.
Шеф турске дипломатије је, такође, рекао да председник Русије током разговора с турским колегом у Самарканду, где је 15. и 16. септембра био одржан самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС) није искључио могућност повратка Русије преговорима с Украјином, али под новим условима.

Анкара неће признати резултате референдума

Чавушоглу је, међутим, рекао да Турска неће признати резултате референдума о уједињењу Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области с Русијом.
„Обавештавали смо и обавештавамо Русију да не признајемо анексију Крима. Не признајемо ни резултате референдума који се одржавају на територији Украјине. Већ смо изражавали забринутост и свој став у вези с тим питањем“, рекао је Чавушоглу.
Према његовом мишљењу, сукоб у Украјини мора бити завршен успостављањем праведног мира, „пре свега за Кијев“.
„Сукоб у Украјини мора бити завршен успостављањем праведног мира. И пре свега праведног за Украјину. Као што сам већ говорио, Турска те територије сматра окупираним, али ми не губимо наду да ће ситуација бити решена дипломатски“, нагласио је Чавушоглу.
Референдум у ДНР о уједињењу с Русијом - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Подкаст
Референдуми после којих ништа неће бити исто | Свет са Спутњиком

Турска и УН настоје да укину препреке за извоз руског ђубрива

Говорећи о испуњавању одредби „прехрамбеног споразума“ који су 22. јула у Истанбулу потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација, Чавушоглу је нагласио да Анкара заједно с УН интезивно настоји да руски пољопривредни производи изађу на светско тржиште.

„Заједно с Уједињеним нацијама се интезивно залажемо за то да руско ђубриво изађе на тржиште“, рекао је Чавушоглу.

Турска је, према његовим речима, видела јасна саопштења САД и Европске уније да неће даље спречавати извоз руског жита на светско тржиште.
„Иако руски пољопривредни производи нису потпали под санкције, има препрека на плану логистике, осигуравања бродова и плаћања. Видели смо јасно из саопштења САД и ЕУ да ће такве препреке бити уклоњене“, рекао је Чавушоглу.
Чавушоглу је раније изјавио да су Анкара и УН нашли одређене варијанте за излазак руских пољопривредних производа на тржиште. Русија од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша и Турске очекује да од САД и Европе добију гаранције о укидању препрека за извоз руског жита и ђубрива на светско тржиште, изјавио је раније шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
У Истанбулу су 22. јула потписана два документа о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива на светско тржиште. Први документ је меморандум који обавезује УН да укину разна ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива, а други подразумева алгоритам за извоз украјинских пољопривредних производа из црноморских лука које су под контролом Украјине.Москва упозорава на то да део споразума који се односи на руски извоз још не функционише.
Преговори председника Русије и Белорусије, Владимира Путина и Александра Лукашенка у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
РУСИЈА
Победићемо! Немамо другог избора: Главне поруке сусрета Путина и Лукашенка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала