- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Западне оцене референдума неће скренути Русију с пута

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаГласање у руским градовима на референдумима о придруживању Руској Федерацији
Гласање у руским градовима на референдумима о придруживању Руској Федерацији - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Однос западних земаља према референдумима о уједињењу република Донбаса, као и Херсонске и Запорошке области с Руском Федерацијом и евентуалне нове антируске санкције неће скренути Русију с пута, већ ће само учврстити њену одлучност у постизању задатих циљева, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Кабинети Европске уније су препуни најмахнитијих заговарача антируске политике, они руководе многим политичким партијама у разним земљама, предводе владе. То такође видиом, али то нас не може скренути с пута, то само учвршћује нашу решеност да идемо напред и да у пуном обиму постигнемо циљеве које је формулисао наш председник и на којима сада раде сви они који помажу да се одрже референдуми“, истакао је Рјабков у разговору за руски „Први канал“.
Говорећи о санкцијама против Русије, дипломата је рекао да је та врста притиска изгубила и „концептуални и материјални“ смисао.
Рјабков је нагласио да покушаји САД да Русији диктирају своју вољу уз помоћ санкција неће имати успеха и да се Русија никада неће потчињавати ничијем диктату.
„Људи у САД морају да схвате да се Русија никада неће повијати, да се неће потчињавати диктату. Ти покушаји се бесконачно држе за једне те исте методе у виду санкција, у виду некаквих ултиматума, али они немају успеха и биће и даље неуспешни, онако како је то било и до сада“, рекао је Рјабков.
Референдуми о уједињењу с Русијом одржавају се од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области, а резултати гласања биће објављени 28. септембра. Председник Русије Владимир Путин је прошле седмице изјавио да ће Москва подржати вољу житеља тих области, исказану на референдумима.
Референдум у ДНР о уједињењу с Русијом - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Подкаст
Референдуми после којих ништа неће бити исто | Свет са Спутњиком

Москва: Политика САД заснована на сукобу с Русијом све више забрињава

Политика Вашингтона, заснована на сукобљавању с Москвом, изазива све већу забринутост, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Посао се променио. Ми се у правом смислу те речи бавимо управљањем кризом, све оштријом. Стално морамо да се бавимо понашањем Американаца које изазива све већу забринутост“, рекао је Рјабков.
Према његовим речима, САД морају да се „охладе“ и да прекину да изазивају напетост у односима, јер би ситуација могла да се приближи веома опасној граници.
„Изнова и изнова говоримо америчким саговорницима, ако ћемо да употребимо максимално неутралне речи, да они морају да се, како се то каже, охладе и да не затежу ситуацију, да је не приближавају опасној граници“, рекао је Рјабков.
Дипломата је истакао да је Москва у више наврата упозоравала Вашингтон да америчка подршка Кијеву представља ту опасну границу.
„У више наврата смо слали упозоравајуће сигнале америчким колегама да њихово несуздржано, непрекидно повећавање свих облика подршке Кијеву, укључујући и подршку њихових савезника, све нас приближава опасној граници“, рекао је Рјабков.
Према његовој оцени, агресивност Вашингтона расте, због чега је Москва приморана да непрекидно шаље америчкој адинистрацији сигнале који треба да предупреде њене безобзирне потезе.
„Ти сигнали сведоче о томе да се врло одговорно односимо према сопственим границама“, истакао је Рјабков и додао да Русија није прекинула дијалог са САД, укључујући и разговоре о питањима нуклеарне безбедности.
Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио да САД и даље активно користе могућности директних контаката с руским руководством и додао да су САД директно упозориле руске власти на „катастрофалне“ последице употребе нуклеарног оружја у Украјини.
Рјабков је, међутим, нагласио да нема никаквих промена у приступу Русије питању евентуалне употребе нуклеарног оружја, те да је све у складу с руском војном доктрином и основама државне политике у области нуклеарног обуздавања.
Он је оценио да је смешно слушати критику Вашингтона на рачун Москве у вези с контролом над наоружањем, јер су САД земља која је сама раскинула основне споразуме у тој области.
„Смешно је слушати изјаве о привржености контроли над наоружањем од земље која је последњих година направила низ потпуно неоправданих и вишеструко неприхватљивих потеза, усмерених управо на деомнтажу кључних елемената међународног система контроле над наоружањем“, рекао је Рјабков.
Према његовим речима, Русија очекује наставак дијалога са САД о Споразуму о контроли стратешког офанзивног наоружања.
„Руска Федерација наставља дијалог о конкретним питањима Споразума о контроли стратешког офанзивног наоружања, данас јединог преосталог инструмента у тој сфери који осигурава релативну предвидивост и стабилност“, нагласио је Рјабков и додао да се нада да ће здрав разум у тој сфери превладати.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СВЕТ
Блинкен: САД имају план у случају да Русија примени нуклеарно оружје у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала