- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Око петнаест држава жели да се прикључи БРИКС-у

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Око петнаест земаља је заинтересовано да се прикључи БРИКС-у, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Позитивно оцењујем интересовање за рад БРИКС-а који су последњих месеци изразиле многе утицајне и ауторитативне земље. Зашто да скривамо, око петнаест земаља, у овом или другом облику, су се већ заинтересовале да се прикључе групи“, рекао је Рјабков „Првом каналу“.

Према речима заменика министра иностраних послова Русије, то је одраз не само ауторитета БРИКС-а као међународног полигона, то је доказ да земље схватају да БРИКС нуди праву алтернативу једнополарном свету, реалан модел за сарадњу, где нема водећих људи и оних који их следе, где нема покушаја да се наметну једна или друга решења са врха.
„Ја свесно не називам БРИКС организацијом, јер је то обједињење држава, које је лишено наднационалне бирократије. Између осталог, то је једна од јачих страна БРИКС-а. Желим да кажем да је БРИКС релативно млад и да у БРИКС-у немамо сагласност и утврђену процедуру за примање нових чланова и проширење групе. Лидери на самиту у јуну су дали налог да се активно позабавимо овим питањем, почели смо да радимо по том питању. Неопходно је погледати критеријуме на основу којих се могу позвати нови чланови и методологију одговарајућег приступа овој теми у целини. Настављамо тај рад“, закључио је Рјабков.
Чланице БРИКС-а су Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Почетком септембра је одржан парламентарни форум БРИКС, а председавајућа форумом је овај пут била Кина.
Знак БРИКС-а у Бразилу - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Обим трговине Русије са земљама БРИКС-а порастао у првих шест месеци за 40 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала