Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић: Хрватска изашла из оквира политике ЕУ

© Sputnik / Лола Ђорђевић Никола Селаковић
 Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Никола Селаковић оценио је данас да је шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман јавно изреченом оценом да је признање једнострано проглашене независности „Косова“ од стране Србије неминовност, изашао из оквира званичне политике ЕУ, која је по том питању на статусно неутралним позицијама.
„Србија, упркос жељама хрватског министра, неће признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине, и за то има читав низ ваљаних разлога, а њени аргументи чврсто су засновани на међународном праву, на правно важећој Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, односно на темељним принципима на којима почивају савремени међународни односи“, рекао је Селаковић.
Он је оценио да је позиција хрватске дипломатије по том питању противречна јер брани територијални интегритет и суверенитет Украјине, а истовремено Србији ускраћује иста права, што није, како је рекао, ни принципијелно ни добросуседски.

„Принципи међународног права морају бити универзални да би уопште били принципи, а свако одступање од правила и прихватање преседана заправо обесмишљава међународно право и руши његове темеље“, поручио је шеф српске дипломатије, преноси Танјуг.

Он додаје да је, управо због тога, све већи број земаља спреман да повуче признање самопроглашеном „Косову“ и изразио наду да ће тим путем поћи и Република Хрватска.
Грлић Радман је у интервју за „Албанијан пост“ оценио да су наредни месеци одлучујући за постизање споразума Београда и Приштине, и да је признање тзв. Косова од стране Србије „неминовност".
Грлић-Радман је додао да морају бити спроведени договори постигнути у Бриселу, укључујући и онај о Заједници српских општина, али, према његовој оцени, ЗСО мора бити у складу са уставом тзв. Косова и „не сме имати овлашћења која угрожавају суверенитет и функционалност Косова“.
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СРБИЈА
Кфор извео вежбу „Мрачни анђео“ у кампу у Дечанима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала