- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Безбедан и миран живот: Шта би донело формирање новог федералног округа Русије

CC0 / Uaquantum / Wikipedia / Антоновски мост преко Дњепра у Херсону
Антоновски мост преко Дњепра у Херсону - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Ако се у Русији појави нови федерални округ састављен од неколико региона – Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, руска држава ће, како оцењује за Спутњик политиколог Јуриј Светов, не само ефикасно радити на њиховом обнављању, него ће дати све од себе да заштити своју територију а становништву обезбеди миран живот.
Руски сенатор са Крима Сергеј Цеков најавио је могућност формирања новог федералног округа Русије, који би могао да обухвати Доњецку и Луганску Народну Републику, Запорошку и Херсонску област, а могуће и Крим.

Обнављање региона и помоћ цивилном становништву

Како каже за Спутњик водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, ако се у Русији појави нови федерални округ који би обухватио та четири региона, руска држава ће пре свега могћи да ефикасно ради на њиховом обнављању.
„У овим регионима потребно је урадити реконструкцију постојеће и развој нове инфраструктуре. Због гранатирања украјинских трупа скоро свуда су рушевине. Осим тога, док су ови региони били под влашћу кијевског режима, њима се украјинске власти уопште нису бавиле: све је било у ужасном стању“, објашњава наш саговорник.
Са овом оценом слаже се и Јуриј Светов, који подсећа да је Донбас чак осам година био изложен гранатирању од стране кијевског режима.
„Због тога ће, пре свега, ови региони бити обновљени. Русија ће федералном округу доделити финансијску помоћ. На томе ће радити савезни инспектор, опуномоћеник, као и остали људи који су ангажовани у одговарајућим структурама“, предвиђа стручњак.
Поред обнављања угрожених региона, није искључена могућност да ће, према речима Светова, руске власти пружити финансијску помоћ како родитељима са много деце и ветеранима, тако и инвалидима. Осим тога, руска држава ће водити рачуна да пензионери добијају пензије, које одговарају стандарду важећем у Русији.
Цивилно становништво ових региона, према речима Блохина, имаће исте привилегије, као и сви становници Руске Федерације.
„У новом федералном округу, појавиће се административно-војни оперативни органи, болнице... Све што се налази на територији Русије, све то треба да буде и на територији новог федералног округа“, наглашава саговорник Спутњика.
На питање који град би могао бити административни центар тог новог федералног округа, Светов каже, да није искључена могућност да ће то бити Доњецк. Осим тога, спекулише се да би тим новоформираним округом могао да руководи некадашњи генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин,.

Заштита територије и цивила

Нови федерални округ, укључујући и цивилно становништво, према речима Блохина, биће под пуном заштитом руске државе.
„Ако ови региони уђу у састав Русије, а украјинске трупе наставе са гранатирањем, сваки напад на њих означиће напад на Русију. То значи да ће руска држава морати да реагује оштрије и јасније“, објашњава наш саговорник.
Стручњак додаје да републике Донбаса желе да уђу у састав руске државе како би осигурале безбедност свог народа који живи у тим регионима, а који је годинама подвргнут гранатирању, мучењу и другим злочинима од стране кијевског режима.
Цеков такође верује да ће бити формиран нови федерални округ, али да није сигуран како ће се звати, јер су опције различите.
Према његовим речима, постоје две варијанте – да у нови федерални округ уђу територије које су се на основу референдума прикључиле Русији – то су републике Донбаса, Запорошка и Херсонска област, док је друга варијанта да би у овај федерални округ могао у́ћи и Крим. Он сматра да би се округ могао звати различито: Кримски федерални округ, али би могао да буде и Тавридски или Новоросијски федерални округ.
Подсетимо, референдуми о присаједињењу Русији одржавају се у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области Украјине. Сједињене Америчке Државе са савезницима одбијају да признају њихов легитимитет и прете Русији санкцијама ако ове територије буду припојене. Референдуми су трајали од 23. до 27.септембра, а резултати ће бити објављени 28. септембра.
Седница Савета Федерације Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
Савет Федерације може већ 4. октобра размотрити улазак нова четири субјекта у састав Русије
Референдуми у ДНР и ЛНР о уласку у састав Русије  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Специјална операција у Украјини
Коначни резултати: ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област дали пуну подршку уласку у састав Русије
Постер за гласање на референдуму за присаједињење Русији у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
У Русији би се могао појавити нови федерални округ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала