- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Јапан задовољан пословањем у Србији, наставља да улаже

© Tanjug / PEDJA VUCKOVICПремијерка Србије Ана Брнабић у Јапану
Премијерка Србије Ана Брнабић у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће бити добрих вести по питању улагања јапанских компанија које раде у Србији, као и да је недавно са највећом јапанском фармацеутском компанијом потписан уговор о сарадњи на развоју вештачке интелигенције.
Брнабићева се налази у посети Токију, где је присуствовала сахрани бившег јапанског премијера Шинза Абеа.
Она је након радне вечере са представницима јапанских компаније које послују у Србији рекла да су они задовољни пословном климом у нашој земљи, наводећи да ће бити добрих вести када је реч о даљем улагању јапанских компанија.
„Имамо велике инвеститоре из Јапана, попут ‘Нидека‘, ‘Тојо тајерса‘, ‘Мицубишија‘, ‘Минта‘, ‘Јазакија‘, ‘Јапан тобака‘, ‘Иточу‘… Све је веће интересовање јапанских компанија да улажу у истраживање и развој”, рекла је Брнабић новинарима у Токију.
Навела је да је једна јапанска фармацеутска компанија, „Такеда“, пре 10-ак дана потписала Споразум о сарадњи са српским Институтом за развој вештачке интелигенције, како би заједнички радили на једном иновативном програму.
„Сви су задовољни пословањем у Србији, и, не бих да прејудицирам, али чини ми се да ћемо имати позитивне вести о даљем присуству јапанских компанија код нас”, истакла је Брнабић.
Она је подсетила да је после посете бившег премијера Јапана Шинза Абеа Србији, чијој је државној сахрани данас присуствовала, дошло до драстичног повећања јапанских инвестиција у Србији.
Премијерка се састала и са премијером Сингапура и са председником Палауа, као и са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.
„Имала сам веома добар састанак са премијером Сингапура, са том земљом имамо све бољу сарадњу, јер се наши приоритети у развоју поклапају, будући да је Сингапур лидер у електронској управи и један од најнапреднијих у употреби вештачке интелигенције”, рекла је Брнабић новинарима у Токију.
Најавила је да ће 3. октобра у Србији бити организована велика међународна конференција о развоју вештачке интелигенције, на којој ће учествовати и представници Сингапура. Такође, 20. октобра у Београду ће, са Светским економским форумом, бити одржана велика међународна конференција о биотехнологији, којој ће присуствовати и два министра владе Сингапура, најавила је Брнабић.
„И у реформи образовања, у области дигитализације, иновација, развоја… све нас то спаја са Сингапуром, а ја сам добила и позив за посету, и надам се да ћу ускоро моћи да одем, како бисмо даље радили на развоју наше сарадње”, рекла је премијерка.
Други добар и важан састанак, премијерка Србије имала је са председником државе Палау, која је 2019.године повукла признање тзв. Косова.
„Захвалила сам се новом председнику те земље, који је преузео дужност прошле године, и искористила разговор да направим простор за даљу политичку сарадњу са Палауом”, рекла је Брнабић. Она је додала и да је на маргинама државне сахране Абеа, разговарала са премијером Луксембурга Бетелом и председником Европског савета Мишел
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Србија под највећим притисцима од 1999. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала