- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Цене гаса у Европи поново расту: Хиљаду кубика кошта преко 2.100 долара

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаЗграда компаније Гаспром
Зграда компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Цена гаса у Европи данас је порасла за 22 одсто и премашила је 2.100 долара за хиљаду кубика у светлу саопштења руске компаније „Гаспром“ о могућим санкцијама против компаније „Нафтогас Украјина“ у случају наставка суђења у вези транзита руског гаса у Европу, показују подаци лондонске берзе ИЦЕ.
Цена октобарских фјучерса на чворишту ТТФ у Холандији порасла је на 2.104 долара за хиљаду кубика или 211,995 евра по мегават-сату.
Раније је „Гаспром“ категорички одбацио све захтеве украјинске компаније „Нафтогас Украјина“ у поступку око транзита руског гаса у Европу, истакавши да не намерава да плаћа услуге транзита које украјинска компанија није пружила. Руски гасни гигант је упозорио на могуће санкције Русије у случају наставка суђења.
Почетком септембра компанија „Нафтогас Украјина“ је поднела захтев за арбитражу Међународном арбитражном суду против „Гаспрома“ због наводног неблаговременог плаћања услуга транспорта гаса преко територије Украјине.
Оператор гасног транспортног система Украјине 11. маја је обуставио транзит гаса у Европу преко гасне станице „Сохрановка“ која се налази у Луганској области „због више силе“. Међутим, „Гаспром“ није видео разлог за прекид пумпања гаса. Како је саопштила руска компанија, „Нафтогасу Украјина“ је добро познато да према споразуму од 30. децембра 2019. године неизвршавање обавеза са његове стране значи неплаћање чак и у случају саопштења украјинске компаније да је узрок „виша сила“.
Радник украјинске гасне компаније у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
РУСИЈА
Украјина оставила један улаз за транзит руског гаса у Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала