- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руски велемајстор: Првак света Карлсен доживео нервни слом

© AFP 2023 / ARUN SANKARМагнус Карлсен
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Траје шаховска драма око Магнуса Карлсена и Ханса Нимана. Норвежанин се јавио и у саопштењу јавно прозвао Американца да је варао у њиховом међусобном мечу, а онда је Рус Сергеј Карјакин све прокоментарисао и рекао да је Карлсен доживео нервни слом.
Подсећања ради, Магнус је поражен од Нимана на турниру у Сент Луису и одмах после тога се повукао са догађаја. И касније није желео да игра против Американца на следећем турниру.
Американац има репутацију варалице јер је док је био млађи два пута ухваћен да вара у онлајн шаху. Не мора ништа да значи, али је у овом случају вредно спомена.
Било је много спекулација, све док се Карлсенније огласио саопштењем и рекао експлицитно да сматра да је Ниман варао на споменутом мечу.
Највероватније – без конкретних доказа. Већ по утиску.
Целу ситуацију сада је прокоментарисао Сергеј Карјакин, руски велемајстор.
„Карлсен је потпуно неспособан да изгуби, сетите се само како је после пораза од мене на мечу у Њујорку побегао са конференције за штампу. И овде је изгубио од мало познате особе, Карлсен и Ниман су различите личности. И пораз са Вајтом је за њега био шок. Иако је Магнус играо веома лоше. Дефинитивно има нервни слом, а зашто се огласио тек сада, не разумем“, рекао је Карјакин.
Ипак, Карјакин истиче да Карлсенова прича није потпуно без основа.
„Ако претпостављам, онда се слажем да је Ниманова игра у тој партији била неприродно јака. Не тако давно, он је генерално био непознат широком кругу шахиста и аматера, недавно се пробио, врло брзо и веома снажно. Можда чак и снажније од Магнуса у једном тренутку. Према томе, разумем Магнусове сумње и не кривим Магнуса", рекао је Карјакин.
Додаје Рус да у шаху генерално не постоје методе које спречавају варање у шаху који се игра уживо.
„Није да су ове сумње настале од нуле. Сигуран сам да се Магнус у почетку осећао непријатно, због чега је играо, рекло би се, тако неразумљиво. Али опет могу посебно да напоменем да сам играо на свим врхунским такмичењима и скоро увек је било мало или нимало контроле против варања. Максимум су били детектори метала, који се такође лако могу заобићи. Дакле, нико не ради са овим проблемом", закључио је руски велемајстор.
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СПОРТ
Светски скандал добија нове обрисе: Американац спреман да игра шах наг и у „кавезу“
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СПОРТ
На помолу незапамћен скандал: „Ако нешто кажем – у великој сам невољи“
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
СПОРТ
На помолу незапамћен скандал: „Ако нешто кажем – у великој сам невољи“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала