- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Спас од Америке пронашао у Русији: Узбуњивач који је потресао планету и раскринкао обавештајце

© AP Photo / Alberto PezzaliЕдвард Сноуден
Едвард Сноуден - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је 26. септембра декрет којим се америчком узбуњивачу и бившем обавештајцу Едварду Сноудену одобрава руско држављанство. Сноуден се још 2020. пријавио за двојно америчко-руско држављанство, нагласивши да ће он и даље бити Американац који једва чека дан свог повратка кући.
Амерички узбуњивач и сарадник обавештајних служби привукао је пажњу не само Националне сигурносне агенције (НСА) већ и целог света након што је у јавност изнео тајне документе о америчким хакерским нападима широм света и прислушкивању светских лидера највишег ранга. Та вест-бомба потресла је планету и бацила потпуно ново светло на рад америчких обавештајних служби.
Сноуден је открио и објавио метод рада америчке Националне сигурносне агенције који је функционисао по принципу недозвољеног прикупљања личних података преко телефонских и интернет компанија. Податке је дао новинарима Гардијана и Вашингтон поста.
Након објављивања докумената ЦИА-е, бежи у Хонгконг, а затим и у Москву. Многе државе одбиле су да му пруже уточиште, а спас је пронашао на московском аеродрому, где је месец дана касније дочекао и руски азил. Девет година након добијања азила и две године након аплицирања за руско држављанство, председник Владимир Путин потписао је декрет којим му је исто и додељено.

Едвард Сноуден је спасао себи живот оног тренутка када је стигао у Русију и добио азил. Судбина Џулијана Ансанжа, оснивача Викиликса, показује како би прошао и Сноуден да није урадио то што је урадио, изјавио је за Спутњик новинар Никола Врзић, подсетивши да је Ансанж завршио у најстроже чуваном затвору у Лондону, у коме је подвргнут тортури

Бивши амерички председник Доналд Трамп најавио је још 2020. да ће размотрити могућност Сноуденовог помиловања, али на том питању није даље рађено те Сноудену и даље прети казна од 30 година робије за шпијунажу. Бела кућа није желела да коментарише новонасталу ситуацију са руским држављанством, а на питања новинара портпарол Стејт дипартмента Нед Прајс одговорио је како се амерички став у случају Сноуден „није променио“ и да „Господин Сноуден треба да се врати у Сједињене Државе где треба да се суочи са правдом као сваки други амерички грађанин“.

У суштинском смислу он је на сигурном и не прети му прогон. Чињеница да је добио држављанство за њега лично не представља много у датим околностима. Његово добијање руског држављанства у овом тренутку можемо схватити као једну игру између Великих сила - игру у којој страдају или пак бивају сачувани људски животи, сматра Врзић.

Амерички НСА попут Штазија

Сноуденова открића довела су до реализације да су не само политички ангажовани појединци, већ сви грађани – независно од професије, статуса или значаја, константно под будним оком Великог брата. Уз ово је испливала и чињеница да су америчке службе поред политичких опонената надзирале и своје наводне савезнике, па се тако сазнало да је немачка канцеларка Ангела Меркел такође била мета прислушкивања.
Надзор - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Велики брат вас посматра: Запад се претвара у друштво тоталног надзора

Морамо да будемо свесни значаја Сноуденових открића јер смо захваљујући њима схватили да се амерички НСА само по технолошким способностима и могућностима разликује од некадашњег источнонемачког озлоглашеног Штазија, рекао је Врзић.

Жеља је повратак у Америку

Иако Едвард Сноуден живи у Русији већ скоро једну деценију, његова жеља је, упркос примерима Џулијана Ансанжа и других, да се врати у Америку. По његовим речима, био би спреман и сам да се преда надлежним органима, уколико би му гарантовали поштено суђење.

Линдзи и ја ћемо остати Американци, васпитавајући нашег сина на вредностима Америке коју волимо – укључујући слободу говора. Радујем се дану када ћу поново моћи да се вратим кући, како би цела породица била поново на окупу, објавио је раније Сноуден на свом твитер налогу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала