- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шведска: Експлозије узрок цурења гаса на „Северним токовима“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова Шведске Ен Линде да је до инцидента са цурењем гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ дошло услед експлозија.

„Цурење гаса на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток 2' у искључивим економским зонама Норвешке и Шведске последица је експлозија, које су вероватно изазване саботажом. Настављамо да прикупљамо информације и не искључујемо било које учеснике и мотиве“, написала је Линде на Твитеру.

Огласила се и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је поручила да инцидент са цурењем гаса из „Северног тога“ и „Северног тока 2“ мора бити истражен.

„Сада је најважније да се истражи инцидент, да се у потпуности расветле догађаји и узроци. Свако намерно нарушавање активне европске енергетске инфраструктуре је неприхватљиво и довешће до најснажнијег могућег одговора“, написала је Фон дер Лајен на Твитеру.

Цурење гасовода

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Данска поморска управа у понедељак је саопштила да је у близини острва Борнхолм такође дошло до цурења гаса, које „може бити опасно за пловидбу“. Данска агенција за енергетику саопштила је да је до цурења дошло на једном од два крака „Северног тока 2“ у данској области југоисточно од Дуеодеа (који се налази на острву Борнхолм).
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Полагање цеви за гасовод Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
„Северни ток“ физички оштећен – у водама Шведске и Данске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала