- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У водама Данске и Шведске откривено цурење гаса на „Северном току“; Кремљ забринут због цурења

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаДео магистралног гасовода "Северни ток"
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Поморска управа Шведске саопштила је да је издала упозорење на два цурења гаса из руског гасовода „Северни ток“ у шведским и данским водама, пише агенција Ројтерс.

„Постоје два цурења на ‘Северном току 1’: једно у економској зони Шведске и једно у економској зони Данске. Она се налазе веома близу једно другом“, пренела је агенција изјаву представника Шведске поморске управе.

Агенција такође напомиње, позивајући се на министра енергетике Дена Јоргенсена, да су данске власти позвале да се повећа готовост енергетског и гасног сектора у земљи након три цурења гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ у близини Данске и Шведске.
Шведска поморска управа нема информације о узроцима цурења гаса на „Северном току“, изјавио је за Спутњик представник управе.
„Шведска поморска управа нема информације о узроцима цурења... Наш задатак је да осигурамо безбедност пловидбе. То чинимо упозоравајући бродове који се превише приближе цурењу“, рекао је представник управе.
У управи су потврдили да су цурења гаса откривена на „Северном току 1“ и „Северном току 2“ у водама Данске и Шведске.
Оштећења која су се догодила истовремено на три крака морског гасоводног система „Северни ток“ су невиђена и немогуће је проценити временски оквир за поправке, саопштио је оператор гасовода „Норд стрим АГ“.

Кремљ забринут због цурења

Кремљ је веома забринут због информација о паду притиска и цурењима на краковима „Северних токов“, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Јуче је била информација и од ‘Гаспрома’ и од компаније оператора. То су веома узнемирујуће вести. Заиста, ради се о неком оштећењу на гасоводу, још није јасно каквом, у данској економској зони. Заиста је значајно опао притисак“, рекао је Песков.
Према његовим речима, „ово је ситуација без преседана која захтева хитну истрагу“.
Одговарајући на питање новинара да је на гасоводу извршена саботажа, Песков је рекао да се не сме искључити ниједна варијанта до резултата истраге.

Цурење гасовода

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Данска поморска управа у понедељак је саопштила да је у близини острва Борнхолм такође дошло до цурења гаса, које „може бити опасно за пловидбу“. Данска агенција за енергетику саопштила је да је до цурења дошло на једном од два крака „Северног тока 2“ у данској области југоисточно од Дуеодеа (који се налази на острву Борнхолм).
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Гасовод Северни ток-2 - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СВЕТ
Нагло пао притисак гаса на једном краку „Северног тока 2“: Истрага у току
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала