- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Међународни тероризам: Русија покренула кривични поступак због експлозија на „Северним токовима“

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање цеви "Академик Черски"
Брод за полагање цеви Академик Черски - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Истражитељи Федералне службе безбедности Русије, на основу материјала Генералног тужилаштва Русије, покренули су кривични поступак по предмету међународни тероризам због експлозија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, саопштила је прес-служба тужилаштва.
„У вези са постојањем знакова кривичног дела према члану 361 Кривичног законика Русије (Акт међународног тероризма), истражна управа ФСБ Русије покренула је кривични поступак на основу материјала које је упутило Генерално тужилаштво Русије“, прецизирано је у саопштењу.
Према наводима Генералног тужилаштва, најкасније 26. септембра у подручју острва Борнхолм предузете су намерне акције како би се оштетили гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ који се протежу дном Балтичког мора.
„Услед ових акција Русији је причињена значајна економска штета“, саопштило је Генерално тужилаштво.
Гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ испоручује се гас у земље Европске уније како за индустријску употребу, тако и за грејање стамбених објеката.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Затим је пријављен смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Компанија је саопштила да узроци такође нису познати.
Министарка спољних послова Шведске Ан Линде рекла је да инцидента са цурењем гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ дошло услед експлозија.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Нафтна платформа у Норвешкој код Бергена - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РУСИЈА
Норвешка шаље војску на своја нафтна и гасна постројења
Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна у немачкој луци Висмар - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РУСИЈА
До краја недеље може исцурети сав гас из оштећених руских гасовода
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала