- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Бронзани коњаник Русије“ отворио Дане руског филма у Србији /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски глумац Павел Крајнов на отварању "Дана руског филма у Србији"
Руски глумац Павел Крајнов на отварању Дана руског филма у Србији - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Фестивал „Дани руског филма у Србији“ отворен је данас у Дворани Културног центра у Београду и трајаће до 1. октобра. Публика ће бити у прилици да види четири нова руска дугометражна филма.
Фестивал је отворио филм „Бронзани коњаник Русије“ ког је режирао уметник СССР-а Василиј Ливанов.
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко је на отварању изјавио да ће се обратити публици на српском и руском језику, и тако је комбиновао комплетан свој говор.
„Вечерас бих посебно говорио на српском, пре свега оним речима које би желели да чују наши присутни гости из Србије. Желим дубоког срца да изразим захвалност организаторима фестивала руског филма, нашим пријатељима, што је уз њихову истрајност овако важна манифестација реализована“, рекао је Боцан-Харченко.
Посебно је захвалио познатим руским филмским глумцима, редитељима, композиторима, који су дошли у Београд наводећи да је њихов улог у културној сарадњи две земље огроман, а посебно нагласивши веома богату историју и традиција сарадње Русије и Србије у области културе, некада Југославије и СССР-а.
„Наравно, свако из Русије зна великане српске кинематографије, као што и у Србији добро знају велике руске филмске ствараоце. Ипак, садашњи догађаји овог тренутка стварно имају посебан значај. Има пуно изазова, претњи, притисака, у тренутној ситуацији, што се шири по целој Европи“, нагласио је амбасадор.
Рекао је и да ће манифестација „Дани руског филма“ током четири дана понудити различите садржаје и пожелео посетиоцима пријатне утиске и осећања „и да само уживају“.
Уредник филмског програма Иван Аранђеловић подсетио је на недавне успехе два нова српска филма на фестивалима у Русији који су освојили награде: „Усековање“ Душана Цветића и „Хероји радничке класе“ Милоша Пушића.
Идућег дана фестивала, 29. септембра, биће приказан филм „Небо“ редитеља Игора Копилова, а у петак, 30. септембра на програму је филм „Владивосток“ редитеља Антона Борматова, чији је продуцент народни уметник РФ Карен Шахназаров.
Фестивал „Дани руског филма у Србији“ затвара се 1. октобра филмом „Једанаест ћутљивих мушкараца“ редитеља Алексеја Пиманова.
Организатор „Дана руског филма“ је руска Продукцијска кућа „ELS Production“, а пројекције ће се одржати у Културном центру Београда (Кнез Михаилова 5). После пројекција, на програму су стваралачки сусрети са актерима филмова.
Идеју о одржавању „Дана руског филма у Србији“ подржали су специјални представник председника Русије за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој, Министарство иностраних послова Русије, Министарство одбране Русије, Амбасада Русије у Србији, Амбасада Србије у Русије, Град Београд, Руска фондација мира, „Југоросгаз а.д“, Међународни Фонд духовног јединства народа, удружење „Народна дипломатија“ из Србије и компанија „Alfaorgon“ из Русије.
Творац фантастичног реализма, репродукција И. С. Глазунова Достојевски - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
КУЛТУРА
Достојевски је био претеча филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала