- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Захарова: Бајден дужан да одговори да ли је Америка реализовала претњу „Северном току“

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден дужан је да одговори на питање да ли су САД реализовале своју претњу да ће се решити „Северног тока“ и да ли је Вашингтон умешан у најновије хаварије на цевоводима, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Председник САД Џозеф Бајден дужан је да одговори на питање да ли су САД реализовале своју претњу 25. и 26. септембра када су се на три трасе ‘Северног тока’ и ‘Северног тока 2’ догодили ванредни догађаји који се прелиминарно квалификују као напуклине гасовода и износе претпоставке о експлозијама“, навела је Захарова.

Она је на свом Телеграм каналу објавила снимак Бајденовог наступа и навела његове речи с почетка фебруара: „Ако Русија нападне Украјину, ако тенкови и војници пређу границу Украјине, онда више неће бити … ‘Северног тока’. Завршићемо с њим. Обећавам вам, ми то можемо“.
Захарова је још навела да је изјава о намери поткрепљена обећањем.
„Треба сносити одговорност за речи. Несхватање онога што је изговорено не ослобађа одговорности. Европа мора да зна истину“, закључила је Захарова.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Затим је пријављен смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Компанија је саопштила да узроци такође нису познати.
Министарка спољних послова Шведске Ан Линде рекла је да инцидента са цурењем гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ дошло услед експлозија.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Мистерија на дну Балтика – ко разара најважнији пројекат Русије и Европе
Европска унија и Америка - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Подкаст
Сједињене Државе против Европске уније | Нови Спутњик поредак
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија не стоји иза инцидента на „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала