- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова после хаварије на гасоводу: Да ли је објава Сикорског званично изјава о терористичком акту?

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Mинистaр иностраних послова Пољске Радeк Сикорски објавио је на друштвеним мрежама пост са фотографијом места где је дошло до цурења гаса услед оштећења на гасоводу „Северни ток“ и „Северни ток 2“ уз поруку у којој се захваљује Сједињеним Државама, не објашњавајући шта тачно има у виду. На објаву су реаговали у Москви.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Русија чека реакцију Брисела.

„Да ли је то званична изјава о терористичком акту“, написала је она на свом Телеграм налогу после објаве Сикорског.

Она је, потом, у изјави за радио Спутњик рекла да ако без реакције Европске уније, европских институција и бирократије остане то што је јуче урадио Сикорски, треба говорити не само о мржњи према Русима, него и према оним људима који бирају европске политичаре.

„Сикорски, грађанин чланице ЕУ, посланик Европског парламента, који је раније био министар спољних послова Пољске, захвалио је САД за диверзију... за оштећења цивлне инфраструктуре на територији држава ЕУ... Човек је сам себе раскринкао да мрзи Европу", рекла је Захарова.

Заменик међународног комитета Савета федерације Владимир Џабаров прокоментарисао је да ако истрага о експлозијама укаже на умешаност САД онда ситуација може кардинално да се промени.
„Тада испоруке течног гаса у Европу могу за Американце да се претворе у кошмар. Зар су наши противници потпуно изгубили разум?“, рекао је он.
Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је у понедељак саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Затим је пријављен смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Компанија је саопштила да узроци такође нису познати.
Министарка спољних послова Шведске Ен Линде рекла је да инцидента са цурењем гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ дошло услед експлозија.
„Цурење гаса на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток 2' у искључивим економским зонама Данске и Шведске последица је експлозија, које су вероватно изазване саботажом. Настављамо да прикупљамо информације и не искључујемо било које учеснике и мотиве“, написала је Линде на Твитеру.

Вашингтон: Не можемо да потврдимо да се ради о саботажи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен такође је коментарисао оно што се догодило на гасоводу, истакавши да САД у овој фази истраге не могу да потврде да се ради о саботажи.
Он је додао да тако нешто није ни у чијем интересу, као и да оштећења неће имати већег значаја на енергетску стабилност Европе.
Европска унија и Америка - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Подкаст
Сједињене Државе против Европске уније | Нови Спутњик поредак
Полагање цеви за гасовод Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
„Северни ток“ физички оштећен – у водама Шведске и Данске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала