- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како изгледа „сикстинска капела на Андима“ /видео, фото/

© Sputnik / Sebastián OchoaLa iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
У храму од сламе и блата изграђеном у боливијском Алтиплану пре више од четири века чувају се вековима стари мурали европских и локалних аутора, направљени на лицу места.
Црква Сантјаго де Курахуара де Карангас подигнута је 1587. године, на 3.800 метара надморске висине, у департману Оруро. Проглашена је националним спомеником 1960. године и носи титулу Сикстинске капеле у Андима.
Прва ствар која се истиче код храма је његова крхкост: његове вековима старе слике прилепљене на зидове од блата немају третман који им продужава живот. Пигменти „долазе из биљака, минерала, у неким случајевима и из животињске крви. Црвена и плава се истичу у многим представама“, објаснио је отац Рафаел Чоке Флорес, који је задужен за храм од 2018.
© Sputnik / Sebastián OchoaНа неким зидовима и плафонима и даље постоје призори у средњовековном стилу, од којих су неки веома узнемирујући, са обезглављеним ликовима и исеченим бебама.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
На сламнатом крову неки делови конструкције морају периодично да се мењају. У супротном би се догодило оно што се догодило 1901. године, када су јаке кише изазвале урушавање, при чему су страдала два човека. Мурали тог дела су заувек изгубљени.
„Цркву су вероватно осликавала два аутора. У делу презбитерија налази се европски стил. Али у овом сектору [где су седишта парохијана] фигуре су у стилу местиза“, рекао је отац Чоке. Њега интригира „заступљеност цвећа, биљака, воћа као што су лубенице, смокве, грожђе, који нису са ових простора. Исто важи и за птице, као што су паунови, којих није ту било“.
Курахуара је удаљена 165 километара од града Оруро и 200 километара од границе са Чилеом. У својим колонијалним годинама сјаја имала је 28.000 становника. Данас једва достиже 5.000. Град је настао за време шпанске колоније као пошта на путу између рудника Потоси, Оруро и лука одакле су се метали извозили. Од тада је његово становништво посвећено узгоју лама и алпака. У основи узгајају кромпир, киноу и јечам.
© Sputnik / Sebastián OchoaНајупечатљивија просторија храма је крстионица. Светло је веома слабо, али не можете да користите блиц. Улаз је висок не више од метра, па је потребно ући готово чучећи. По речима оца Чоке, обавезно је поклонити се.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Зидови и плафон препричавају сцене свеопштег потопа, Нојеве барке, такође крштења светог Фрање Ксаверског од староседелаца.
© Sputnik / Sebastián OchoaПриказ крштења староседелаца
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
© Sputnik / Sebastián OchoaБруталне сцене такозваног „крвног крштења”, које је подразумевало крштење неверника пререзујући им гркљане, како би их отишли са овог света као мученици.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
© Sputnik / Sebastián OchoaАпостол Сантјаго је био светац заштитник Шпаније од 9. века. Када су освојили ове висине донели су свој култ и правили храмове посвећене њему.
La iglesia de Santiago de Curahuara de Carangas en Oruro - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Апостол Сантјаго је био светац заштитник Шпаније од 9. века. Када су освојили ове висине донели су свој култ и правили храмове посвећене њему.
Археолози - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Археолози открили најстарије вештачко око на свету у „Запаљеном граду“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала