- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО: Оштећења на гасоводима - диверзија

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
НАТО сматра да је цурење гаса на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ последица диверзије, наводи се у саопштењу Алијансе. Како се истиче, Алијанса подржава спровођење истраге узрока оштећења на гасоводима.
„Оштећења на гасоводима у међународним водама Балтичког мора изазивају велику забринутост. Све информације којима сада располажемо указују да се ради о намерном, неодговорном чину диверзије“, истиче се у саопштењу.
У саопштењу се такође наглашава да ће у случају било каквог напада на критички важну инфраструктуру држава-чланица НАТО уследити одлучан одговор.
„Ми као савезници смо се обавезали да обуздавамо и да се штитимо од примене енергетике као средства силе, других хибридних тактика државних и недржавних актера. Сваки намерни напад на критички важну инфраструктуру савезника наићи ће на јединствен и одлучан одговор“, наводи се у саопштењу.
Подсетимо, у понедељак су се догодили инциденти на два руска гасовода, а према информацијама данских и шведских власти откривено је цурење гаса на два места на „Северном току“ и на једном месту на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да се ради о диверзији.
Шведска обалска стража открила је данас и четврто место цурења на гасоводу „Северни ток“, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на шведски лист „Свенска Дагбладет“.
Русија је званично затражила информације о томе шта се догодило од Данске, која је обавестила Москву о експлозијама на местима где је дошло до цурења гаса.
Оператер „Норд стрим АГ“ саопштио је да је то што се десило без преседана и да се не могу одредити рокови ремонта.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
РУСИЈА
Захарова: Инциденти на гасоводима „Северни ток“ - у зони под контролом америчке обавештајне службе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала