- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Инциденти на гасоводима „Северни ток“ - у зони под контролом америчке обавештајне службе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Инциденти на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ десили су се у зони која је под контролом америчке обавештајне службе, изјавила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„А у вези с тим где се то догодило – то је трговинско-економска зона Данске и Шведске… То су те исте земље оријентисане ка НАТО, које су наоружане америчким оружјем, земље које у потпуности контролишу америчке специјалне службе. Апсолутно и стварно су под контролом америчких специјалних служби које у потпуности контролишу ситуацију тамо“, рекла је Захарова у емисији „Соловјов лајв“.

Како је истакла, тврдње америчког државног секретара Ентонија Блинкена о томе да никоме не иду у прилог инциденти на гасоводима, су смешне.
„Много година САД су водиле борбу против тих пројеката свим могућим средствима... Зато, када Блинкен говори да никоме не одговара уништавање пројекта - то је смешно. То је лаж. Говоримо како јесте“, рекла је Захарова.
Подсетимо, у понедељак су се догодили инциденти на два руска гасовода, а према информацијама данских и шведских власти откривено је цурење гаса на два места на „Северном току“ и на једном месту на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да се ради о диверзији.
Шведска обалска стража открила је данас и четврто место цурења на гасоводу „Северни ток“, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на шведски лист „Свенска Дагбладет“.
Русија је званично затражила информације о томе шта се догодило од Данске, која је обавестила Москву о експлозијама на местима где је дошло до цурења гаса.
Оператер „Норд стрим АГ“ саопштио је да је то што се десило без преседана и да се не могу одредити рокови ремонта.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Специјална операција у Украјини
Захарова: Бајден дужан да одговори да ли је Америка реализовала претњу „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала