- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зимоњић открива за Спутњик – моменат после ког је Федерер постао бесмртан /видео/

© AFP 2023 / GERRY PENNYРоџер Федерер
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Када је Ненад Зимоњић спазио Роџера Федерера на почетку каријере легендарног Швајцарца знао је да је ће стићи до врха. У годинама које су уследиле Зимоњић је имао прилике и да побеђује Федерера, и имао је позитиван скор против Роџера пре Новака Ђоковића, а за Спутњик је открио који моменат после кога је знао да је Федерер спреман за велике ствари.
Од осам мечева колико су у дублу са различитим партнерима одиграли Ненад Зимоњић и Роџер Федерер, прослављени српски тенисер славио је чак пет пута и тако данас када је завршена каријера швајцарске тениске легенде он може да се похвали са позитивним скором.
Први пут Зимоњић је са Питером Веселсом играо против Федерера и Груна 1999. године, али је Швајцарца знао и годину дана раније када је први пут видео како игра.

„Први пут сам га видео у Тулузу 1998. године, био је први јуниор и могло је да се примети да има потенцијала да буде на врху. Имао сам прилике да одиграм доста финала дубла пре његових мечева па да га гледам, играли смо доста један против другог, знамо се годинама. Имамо велико поштовање један према другом. Учинио је много за овај спорт“, рекао је на почетку разговора Зимоњић.

Велики српски тениски шампион као посебну врлину и игри Швајцарца истиче лакоћу при готово сваком ударцу.
Зимоњић сматра да је управо због тог сегмента Федерер постао великан.
„Играо је са таквом лакоћом као ниједан други тенисер и постигао резултате за које се мислило да је у тим тренуцима немогуће постићи. Не постоји ударац који није знао да изведе“, објашњава Зимоњић.
Роџер Федерер популаризовао је тенис и подигао на виши ниво са чиме су се сагласиле и његове колеге, међу првима Новак Ђоковић.

Шампиони пре ултимативног шампиона

Ипак, Зимоњић се присетио великих шампиона који су пре Федерера достигли такође велике резултате, а онда је уследио период различитих шампиона све до ере Роџера Федерера.
„Сигурно је пре њега било великих шампиона и увек су ривалитети попут Андре Агасија и Пита Сампраса било најбоље што је могло да се види у тенису. Такође, Бјерн Бјорг или Џон Мекинро у комбинацији са Џимијем Конорсом. Касније нико није толико доминирао, појављивали су се увек нови играчи и било је више шампиона Бориса Бекера, Стефана Едебрга, Матса Виландера...“, истакао је Зимоњић.
Пре него што је Швајцарац успео да се домогне врха, тениски стручњаци сматрали су да се у белом спорту неће појавити играч који ће успети да обори рекорд по броју Гренд слем титула, али је онда дошао Федерер.
„Оно што је Сампрас урадио када је освојио 14. Гренд слем титула, мислило се да нема шансе нико то да стигне, а онда се појавио Федерер“, рекао је Зимоњић.

Промењене ере

„За њим су дошли Новак и Надал и подигли тенис на виши ниво. Један другог су терали на то да се поправљају у сваком смислу и сегменту игре и самим тим је тенис отишао на виши ниво. Захваљујући њима тројици. Федерер је најстарији и неко је ко заслужан што је тенис оно што јесте. Његово понашање на терену и ван њега показује да је он најбољи могући амбасадор нашег спорта, сви су га обожавали“, сматра бивши број један.
Када је реч о ривалству „велике тројке“ Зимоњић верује да је у различитим тренуцима одређено било највеће. У неким моментима неизвесније мечеве играли су Федерер и Надал, али је онда ту улогу преузео Новак.
„Ја бих рекао да је то у различитим сегментима, прво ривалство између Надал и Федерера што је пратио цео свет, а онда је на сцену ступио Новак који је три године био трећи и доста је каснио. Како је подизао свој ниво тако је и већи број мечева добијао и сад у другом делу, последњих десет година има позитивнији скор“, истиче Зимоњић.
Одласком Роџера Федерера једна спортска ера је завршена, међутим Зимоњић верује да су млађи тенисери успели да науче нешто од великана какав је Швајцарац.
Тенис ће увек бити ту, а играчи долазе и одлазе. Нове генерације уче од претходних и имаће изузетно тежак задатак да стигну и надмаше ниво тројице најбољих играча свих времена“, верује српски тенисер.
Као неке од наследника игре Федерера Зимоњић види Карлоса Алкараса и Јаника Синера, али напомиње да су Новак Ђоковић и Рафаел Надал још увек ту и да су пре свега они и даље највећи фаворити за освајање Гренд слем трофеја.

„Што се тиче нових генерација видим Новака и Надала наредних неколико година као највеће конкуренте за освајање Гренд слем титула, а онда ће међусобни сусрети и ривалства Алкарса, Синера, Зверева временом померати границе“, истакао је Зимоњић.

Карлитос као највећи таленат на туру приказује невероватно лепу игру, а наш саговорник каже да он највише подсећа на тенис какав се играо раније када је Федерер почињао каријеру.
„Сигурно се не игра како се некад играло. Доста су промењени и услови за игру и што се тиче самог начина играња игра се са основне линије, физички су сви спремни и ретко ко долази на мрежу. То можда најбоље ради Алкарас“, сматра српски тенисер.

Моменат који је покренуо све

Зимоњић је често гледао Новакове мечеве против Федерера, а упркос томе што је навијао за српског аса трудио се и да ужива у Роџеровој игри која га је у неким тренуцима подсећала на њега.
„Ја сам неко ко је увек имао подршку и навијао за све наше тенисера, али сам уживао у спортском надметању и вештинама. Федерер је сигурно најомиљенији играч за гледање. Мој стил игре је сличан зато сам мало и више уживао“, истакао је Зимоњић.
Као најважнији и најбољи меч у каријери Роџера Федерера српски тенисер стакао је дуел против Пита Сампраса у четвртом колу Вимблдона 2001. Године.
Историјски меч играо се у пет сетова, а на крају је славио Швајцарац чиме је дефинисао почетак своје тениске ере.
„Дуел који је обележио Федерера и наговестио да има изузетне квалитете је победа на Вимблдону против Сампраса који је до тада био неприкосновен. А како се историја мења, показује и то да је након доминације Федерера на трави Новак сада најбољи на тој подлози и фали му једна титула како би се изједначио са Роџером“, закључио је Зимоњић.
Федерер се од тениса опростио после 24 године на Лејвер купу. Крај каријере легендарног Швајцарца у сузама су поздравили Рафаел Надал и Новак Ђоковић.
Александра Крунић - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СПОРТ
Лоша вест: Крунићева покидала предње укрштене лигаменте колена
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СПОРТ
Ђоковић стигао у Тел Авив, Израелци одушевљени /видео/
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СПОРТ
Буђење „успаваног џина“ – посрнули Аустријанац избацио Србина у Тел Авиву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала