- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија решила део проблематичних питања са САД у оквиру споразума о стратешком наоружању

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Русија и САД су успеле да реше део проблематичних питања на тему инспекције у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„У оквиру саветодавне комисије наставља се разговор о томе који организациони и технички проблеми треба да се реше. Неки од њих су отклоњени, а по питању неких је остварен значајан напредак“, казала је Захарова.

Међутим, како је додала, и даље су присутне значајне потешкоће: реализацију „у суштини, рутинских корака“, предвиђених споразумом, компликују неконструктивне акције САД и њихових партнера.
„Они настављају да уводе нове санкционе забране, ометају нормалну сарадњу земаља. Настојаћемо да решимо сва проблематична питања у контексту реализације споразума на равноправној основи, узимајући у обзир наше националне интересе“, констатовала је портпаролка.
Такође је нагласила да Москва и Вашингтон разговарају о наставку инспекција у оквиру Споразума о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања које су прекинуте почетком 2020. године због пандемије.
Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања потписали су Дмитриј Медведев и Барак Обама у априлу 2010. године. Споразум предвиђа да обе стране смање број распоређених нуклеарних бојевих глава на 1.550, а интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета за подморнице и тешких бомбардера на 700. У јануару 2021. године споразум је продужен до 2026. године.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
Москва о заоштравању ситуације око СТАРТ-а: Намера Вашингтона изгледала је као провокација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала