- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је десетка дозволила десетки да буде – десетка /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићДушан Тадић и Драган Стојковић Пикси
Душан Тадић и Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Много је воде протекло српским рекама од момента када се говорило да Душан Тадић није потребан репрезентацији Србије. Добро је да је тако, за наук да се такве ствари више не дешавају. Сумраци су далеко, а свитања и даље долазе када је у питању великан из Бачке Тополе, нарочито од момента када је селекторску функцију преузео Драган Стојковић Пикси.
Не само да је Пикси Тадићу доделио капитенску траку и учинио га јединим и сувереним лидером на терену већ му је на том истом терену обезбедио улогу каква му доликује – десетка мора да буде десетка и ништа више од тога.
Јасно је да мајстор какав је Тадић може да одигра и као десна и као лева полутка, као полушпиц, чак и као централни нападач, али тада његови квалитети не добијају пуни ефекат – то се може догодити само када капитен Ајакса добије сав могући простор на половини ривала и све кључеве игре.
Да је то рецепт за најбољег Тадића видело се у утакмици против Норвешке – уз свест о томе да му леђа чувају Саша Лукић и Иван Илић као повученији везњаци, српски капитен је могао сву пажњу да усмери на креирање напада и сарадњу са крилним бековима.
Делегирао је лопте Тадић, нису оне имале епитет „завршног паса“, али још боље од тога, то су биле „претпоследње“ лопте које су касније са бокова ушле у срце казненог простора где Србија има толико моћне адуте у ликовима Душана Влаховића и Александра Митровића.
Ослобођен обавеза какве је некада имао, без наметнутог посла усмереног ка крилним позицијама и аут линијама, Тадић је могао слободно да се креће кроз линије ривала, тражи рупе и отвара се у празним просторима како би „затражио“ лопту од колега из одбране и везног реда за даљу креацију.
Његова кретња и визија игре је отварала просторе и за друге играче, усмереност ривала је користио да ослободи квадрате терена за крилне бекове, у случају Норвешке пре свих Филипа Костића, што је као резултат донело и први гол на утакмици за Влаховића.
„Претпоследњи пас“ је био Тадићево дело и код другог гола, нашао се на правом месту у право време, пресекао лопту, увидео трк младог Илића између дефанзиваца ривала, дивно га упослио, а потом је уследила асистенција за Митровића који је неумољив егзекутор из казненог простора.
Акције као из уџбеника је јасан знак да Пиксијева чета зна своје предности, али има и начин да их искористи, што ће бити од кључне важности за предстојеће највеће изазове – утакмице на Светском првенству где ће инспирација, креативност и фудбалски виц Душана Тадића бити пресудан фактор за екипу.
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СПОРТ
Пиксијева лекција „максималној“ незналици
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Катар 2022
Перина рабона: Свет се плаши „пророка“
Милош Вељковић, Душан Влаховић и Иван Илић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
СПОРТ
Раде Богдановић за Спутњик: Нису добили ништа, а Србији враћају најлепше!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала