- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тражимо да грађани Чешке одлуче о куповини гаса од Русије! Порука организатора протеста у Прагу

© Фото : Спутњику уступио Жарко ЈовановићПротест антиглобалиста у Прагу 28. септембра
Протест антиглобалиста у Прагу 28. септембра - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Грађани Чешке желе да се власт постави као што је то урадио Виктор Орбан, не интересује их шта је влада договорила са Бриселом, јер је одговорна њима. Чеси пре свега желе да преживе ову зиму, кажу за Спутњик учесници новог протеста у Прагу који је окупио готово 100 хиљада људи.
После највећег протеста у последњих тридесет година, на улице Прага у среду су поново изашли грађани који траже од власти да се укључе у директне разговоре са Москвом у вези са испоруком гаса.
Главни организатор протеста била је група „Чешка на првом месту!“, која се противи Европској унији и НАТО-у и залаже се да Чешка буде војно неутрална.
Човек који стоји иза првих масовних антиглобалистичких демонстрација, Ладислав Врабел, поново се обратио окупљенима. За Спутњик каже да је више него задовољан одзивом грађана који мисле својом главом.
„Било је више људи него прошли пут. Главни протест је био у Прагу, али смо га путем видео бима преносили у више великих градова Чешке. И на тим трговима било је више хиљада људи. Објавили смо проглас, односно петицију председнику Чешке Републике у којој тражимо оставку владе, тражимо да је распусти. Заправо, тражимо референдум на коме би се грађани изјаснили да ли су за директну куповину гаса од Русије“, каже Врабел.
После првог протеста, 3. септембра, влада Петра Фијале усвојила је низ мера, укључујући финансијску помоћ компанијама и ограничила цене електричне енергије за домаћинства, али грађани нису задовољни, сматрају да је то заправо покушај да протести угуше.
© Фото : Спутњику уступио Жарко ЈовановићЛадислав Врабел се обраћа окупљенима на Вацлавском тргу
Ладислав Врабел се обраћа окупљенима на Вацлавском тргу  - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Ладислав Врабел се обраћа окупљенима на Вацлавском тргу

Чеси се плаше зиме без руског гаса

Један од гостију говорника на митингу био је и Јарослав Фолдина, члан партије „Слобода и директна демократија“. Он у разговору за Спутњик истиче да је на демонстрације дошао искључиво као грађанин Чешке који жели да буде уз свој народ.
Он примећује да Чешка тридесет година није видела овако масовне демонстрације, али и да све више људи долази на трг.
„Плаше се шта ће бити током зиме, струја је скупа, поскупео је и гас, грађани на телевизији слушају да ћемо имати све мање и мање гаса и зато знају да ће он бити све скупљи и скупљи. Плаше се, то је главни разлог који их окупља на протестима. Неки пређу 200, 300, па и 400 километара до Прага да би били на протесту“, каже Фолдина.
Он истиче да је било разних транспарената, али да у суштини окупљени грађани траже да власт води рационалну политику за своју земљу, за грађане. Каже да протест нема везе са Русијом и Америком, једноставно, грађани желе да влада води политику која одговара њиховој земљи.
„Велика је дискусија на ту тему овде, министри, стално говоре шта су урадили, али када погледамо шта раде други, Немци, Аустријанци, сви су урадили више од чешке владе, сви су нашли меру у томе колико морају да плате грађани, боље од наше владе. Грађани питају, зашто ми морамо да платимо толико, а Шпанци и Аустријанци мање и кажу, ви сте одговорни нама, а нас не интересује шта сте се договорили у Бриселу, нас интересује да преживимо ову зиму“.
© Фото : Спутњику уступио Жарко ЈовановићОвога пута на тргу се окупило још више демонстраната, око 100 хиљада грађана
Овога пута на тргу се окупило још више демонстраната, око 100 хиљада грађана - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Овога пута на тргу се окупило још више демонстраната, око 100 хиљада грађана

Влада слуша само Брисел

Упитан да ли има шансе да влада заиста распише референдум о енергетској сарадњи са Русијом, да ли Чешка још има простора да се постави разумније око сукоба у Украјини, Фолдина каже да за то нема шансе.
„Овај премијер и ови министри немају шансе за разговор са Русијом. Они немају ту храброст. Нова влада је једино решење, она која не би била политичка, већ влада стручњака. То је једино решење за ову ситуацију, да на власт дођу стручњаци којима не управља искључиво политика. Она им поставља границе због којих ништа не може да се реши“, каже Фолдина.
Врабел додаје да се Чешка неће смирити док њоме не буду управљали они који ће следити искључиво жеље, односно потребе и интересе грађана, а не они који земљом управљају споља.
„За 10. октобар заказали смо нови протест на Вацлавском тргу, овога пута планирамо и протестну шетњу до председништва. Желимо да председнику Милошу Земану лично предамо петицију у којој тражимо да распусти владу и распише превремене парламентарне изборе“.
Ладислав Врабел, организатор антиглобалистичког протеста у Чешкој  - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СВЕТ
ЕКСКЛУЗИВНО Организатор протеста у Прагу: Окупирани смо, свуда заставе Украјине, окренимо се Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала