Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вила бивше СФРЈ у Њујорку продата за 50 милиона долара /фото, видео/

© AP Photo / Mark LennihanЊујорк, Менхетн
Њујорк, Менхетн - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Једна од најстаријих њујоршких вила, зграда која је припадала СФРЈ, продата је за 50 милиона долара. Тристан Харпер, агент који је закључио посао, приметио је да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито, „иако комуниста, имао веома добар укус за некретнине“.
Вилу је Југославија купила 1946. године. Дуго је била у понуди на тржишту, а продавци су наследници из пет земаља бивше Југославије. Продата је за 50 милиона долара у готовини потврдила је компанија „Даглас Елиман“, највећа агенција за некретнине у Сједињеним Државама. Вилу је користила и Стална мисија Србије при УН.
Некретнина се налази на Петој авенији у Њујорку и простире се на око 20.000 квадратних метара. Изграђена је 1905. године, дизајнирала је архитектонска компанија „Ворен и Ветмор".

Вилу Југославији продала наследница једног од најбогатијих Американаца

Кућу је купила Емили Вандербилт Вајт, унука Корнелијуса Вандербилта, једног од најбогатијих Американаца свих времена и зачетника тајкунске породице Вандербилт, према документима поднетим Комисији за очување знаменитости града Њујорка. Године 1946. она је вилу продала југословенској влади.
После распада Југославије током 1990-их, вилу је наследило пет држава наследница - Србија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Северна Македонија - које су пристале да расподеле југословенску имовину према потписаном споразуму.
Како је истакао агент Тристан Харпер, купац виле је бизнисмен из Лондона.
„Купац никада није крочио у зграду, све је урађено преко његових представника. Нови власник је управо купио значајан део историје Њујорка“, рекао је Харпер, агент компаније „Даглас Елиман“ који је закључио посао.

„Тито је имао веома добар укус за некретнине“

Он је напоменуо да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито „иако комуниста имао веома добар укус за некретнине“.
У јуну 2021. Харпер је саопштио да је добијена понуда у готовини за куповину виле од 50 милиона долара и да су земље продавци постигле консензус око продаје.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је у фебруару, да на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству Републици Србији припада непуних 40 одсто новца од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.
Према огласу за продају који је раније објављен, вила је саграђена на четири нивоа и има два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум.
То је била прва зграда с два електрична лифта, који су још у функцији.
У њој је сачуван оригинални ентеријер, а под заштитом је државе и града Њујорка од 1969. године.
У време Хладног рата, када је овде боравио и Тито, на врху је наводно била соба коју нико није могао да прислушкује, као и непробојни прозори према Петој авенији.
Зграда, углавном нетакнута деценијама, нема централну климу, а гас је искључен након пожара који је на електричним инсталацијама избио 2018. године.
Први власник објекта био је гувернер Лонг Ајленда Роберт Бикман Ливингстон, па се по њему здање назива и Бикманова кућа, преноси РТС.

Србији припало 20 милиона долара

Да је ова зграда, објекат некадашње Сталне мисије СФРЈ, а потом Сталне мисије Србије при УН у Њујорку, продат за 50 милиона америчких долара, потврдило је Танјугу и Министарство спољних послова.
Завршни уговор о купопродаји потписан је 27. септембра ове године на нето износ од 50 милиона америчких долара.
Србији је од наведене суме, сходно квоти која је утврђена Анексом Б Споразума о питањима сукцесије (Беч, 2001), припало 20 милиона долара, речено је у Министарству.
Премијер Словеније Миро Церар и премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2016
Србији Титов аутомобил и вила на Бледу, Словенији уметнине
Прво појављивање Тита и Јованке Броз у јавности - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
СРБИЈА
Нови детаљи о тајном венчању Тита и Јованке: Зашто не постоји ниједна фотографија са овог догађаја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала