Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Челично пријатељство Србије и Кине

© Tanjug / ZORAN ZESTICЗаставе Кине и Србије
Заставе Кине и Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић поручио је данас, на пријему поводом Националног дана НР Кине у амбасади у Београду, да постоји челично пријатељство две земље, да је Кина показала да је наш пријатељ и у тешким тренуцима и захвалио кинеском руководству на подршци по питању КиМ без обзира на све притиске.
„Бескрајно сам захвалан кинеском руководству на подршци коју пружа КиМ у саставу Србије и нашем територијалном интегритету и што то никада није довођено у питање, без обзира на све притиске“, истакао је Вучић, преноси Танјуг.
Као што и наш однос према Кини и подршка политици очувања територијалног интегритета Кине и политици једне Кине, никада није био довођен у питање, додао је председник Србије.
„Можемо да будемо поносни на наше пријатељство. Искрено верујем да јесте реч о челичном пријатељству“, поручио је Вучић.

Чен Бо: Србија и Кина пример узајамног поштовања и сарадње

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо, обраћајући се званицама на пријему поводом Националног дана Народне Републике Кине, изразила је спремност Кине да заједно са српским пријатељима уложи напоре за непрекидно јачање међусобног челичног пријатељства.
Чен Бо је истакла да Кина и Србија могу и да ће тек бити пример целом свету за узајамно поштовање и сарадњу.
Према њеним речима, упркос сложеној међународној ситуацији, а захваљујући руководству и залагању шефова двеју земаља, односи Кине и Србије су задржали висок ниво развоја.
„Две стране чврсто подржавају једна другу у очувању националног суверенитета и територијалног интегритета и заједно раде на заштити међународног система у УН засновано на међународном праву“, подсетила је кинеска амбасадорка.
Како каже, од великог је значаја је и привредна сарадња, која је неприкидно у порасту.
Навела је да је Кина постала један од најзначајнијих инвеститора у Србији, као и да су кинеска предузећа највећи извозници из наше земље, а да у кинеским предузећима у Србији је запослено више од 20.000 људи.
Говорећи о данашњем националном кинеском празнику, Чен Бо је указала на то да је под руководством Комунистичке партије, Кина одржала брзи економски развој и дугорочну друштвену стабилностм и додала да је у Кини изграђено просперитетно друштво у сваком погледу.
„Кренули смо на нови пут свеобухватне изградње модерне социјалистичке земље“, казала је.
Кинеска амбасадорка подсећа да је Кина изнела Иницијативу Појас и пут, промовисала изградњу новог типа међународних односа са фокусом на сарадњу у којој сви добијају.
„Уз кинеску мудрост и решења, континуирано доприносимо миру, стабилности и развоју у свету“, казала је Чен Бо.
Кина ће наставити да следи сопствени развојни пут, казала је Чен Бо додајући да верује да ће стабилна и просперитетна Кина донети више извесности данашњем неизвесном свету и пружити нове могућности.
Захвалила је присутним званицама што су дошли да заједно прославе данашњи дан и додала да због епидемиолошке ситуације нису позвали на пријем више људи.
Своје обраћање завршила је усклицима „Живела Кина! Живела Србија! Живело челично пријатељство!“.
Председник Србије Александар Вучић и амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СРБИЈА
Вучић се састао са Хилом, објављено о чему су разговарали
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала