- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа позива на осуду референдума: Никада нећемо признати присаједињење нових субјеката Русији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Европска унија је саопштила да никада неће признати присаједињење нових субјеката Русији на основу резултата референдума, те позива друге земље да их осуде, наводи се у саопштењу лидера земаља ЕУ.
„Одлучно одбацујемо и безусловно осуђујемо руску незакониту анексију украјинских ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. Не признајемо и никада нећемо признати нелегалне референдуме. Не признајемо нелегалну анексију. Позивамо све државе и међународне организације да безусловно одбаци нелегалну анексију“, наводи се у саопштењу.

Реакције из Чешке, Грчке, Молдавије

Премијер Чешке Петр Фијала написао је да његова земља не признаје референдуме о „присаједињењу четири украјинске области Русији“.
„Анексија тих територија од стране Русије је недопустива и незаконита. Чешка и даље сматра те територије украјинским“, написао је Фијала на Твитеру.
Министарство спољних послова Грчке такође је осудило одлуку о „присаједињењу украјинских територија Русији које су окупирале руске Оружане снаге“.
„Та одлука је незаконита, пошто представља грубо кршење међународног права и неважећа је. Грчка је не признаје“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Грчке.
Истиче се да Грчка наставља да подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине, као и свих држава.
И председница Молдавије Маја Санду осудила је присаједињење ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области Русији.
„Одлучно осуђујем и одбацујем покушај Русије да незаконито анектира окупиране украјинске регионе након фиктивних гласања које је организовала под претњом пиштољем. Доњецк, Луганск, Херсон, Запорожје и Крим су Украјина“, написала је Санду на Твитеру.

Руски амбасадор позван у МИП Летоније

Министар спољних послова Летоније Едгарс Ринкевичс саопштио је да је амбасадор Русије у Летонији позван у Министарство спољних послова у вези са пријемом нових субјеката у састав Русије.
Ринкевичс је такође апеловао да се Украјини пошаље више оружја.
Председник Летоније Егилс Левитс и премијер Кришјанис Каринш написали су на Твитеру да „Летонија никада неће признати“ пријем нових субјеката у састав Русије.

Америка намерава да уведе санкције Русији

Администрација САД намерава да у петак уведе нови пакет санкција против Русије као одговор на уједињење четири нове територије с Руском Федерацијом, преноси телевизијски канал Ен-Би-Си позивајући се на Белу кућу.
„Администрација председника Џозефа Бајдена ће, како се очекује, одговорити на покушај Русије да припоји делове источне Украјине, објављивањем нових економских ограничења, односно санкција“, рекао је неименовани представник америчке администрације телевизијском каналу.
Документи о уједињењу ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области с Русијом потписани су на церемонији у Кремљу.
Документе су заједно с руским председником Владимиром Путином потписали лидери ДНР и ЛНР, Денис Пушилин и Леонид Пасечник, шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки и шеф администрације Херсонске области Владимир Саљдо. Након потписивања споразума интонирана је руска химна.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Историјско обраћање Путина: Западу није потребна Русија, али је потребна нама /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала