- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Оштре реакције на протјеривање руских дипломата из Црне Горе: Врхунац карикатуралне русофобије

© Sputnik / Радоје ПантовићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Протјеривањем шест руских дипломата Министарство спољних послова Црне Горе је урушило дипломатске односе са Русијом на најнижи могући ниво од када постоје између двије државе, кажу саговорници Спутњика, уз оцјену да је реч о срамотном чину самопорицања.
У претходном периоду протјерано је још пет руских дипломата. Русија је била главни заштитиник Црне Горе на Берлинском конгресу када је призната њена државност, све владике из династије Петровића су хиротонисане у Русији, многобројне историјске културне везе из прошлости везују двије државе, а последњим потезима црногорских власти све се то доводи у питање.
Књижевник Милутин Мићовић каже за Спутњик поводом најновијег протјеривања руских дипломата из Црне Горе да званична Црна Гора није свјесна како наноси срамоту самој себи, понижавајући и своју историју и свој народ.

“Црној Гори Русија није никада била тамо неко, никада није била непријатељ, него пријатељ. Дакле, стављајући се у службу западних земаља црногорска влада ради на унижавању себе, своје историје и свога народа. Већ смо дочекали да се у Црној Гори за свако слободно и критичко мишљење људи приводе или протјерују из Црне Горе, тако обезличење је врхунац апсурда, једног самопорицања, и самопотирања Црне Горе. Протјеривање руских дипломата је на дјелу потврда самопорицања и стављања у служби западних сила које раде против Црне Горе и Русије, и које раде против православног и словенског народа”, каже Мићовић за Спутњик.

Карикатурална русофобија

Професор Дејан Мировић каже за Спутњик да је карикатурална русофобија у Црној Гори достигла врхунац у најновијем скандалу одлазећег руководства техничке владе и АНБ.
“Не износећи никакве доказе, они су се придружили патолошкој хајци на све што је руско, само зарад бољег позиционирања у даљим политичким догађајима у Црној Гори. Овакву русофобну фарсу видим и као наставак примитивног наратива о државном удару из 2016. године. Недостаје још само хапшење неког невиног пензионера и његов прогон попут онога што је претходна власт урадила са Бранком Милић. Да нема катастрофалних последица за црногорски туризам и привреду, ова русофобна хистерија би имала и и елементе комедије, овако ће црногорски грађани плаћати за полтронско - каријеристичке скандале техничке владе и АНБ”, закључује Мировић.
Подгорички адвокат Далибор Каварић истиче да су, нажалост, црногорско-руски дипломатски односи на најнижем нову.
“Са оном Руском Федерацијом, насљедницом царске Русије, чији су патријарси, митрополити, владике, игумани, руски цареви и племићи, видом и невидом, јавно и тајно, шаком и капом, у златним ковчезима и кожним тобоцима, на лађама и царским кочијама, Црној Гори поклонили на оке злата и на милионе рубаља, за нашу државу, за нашу Цркву, за наше славне и крваве битке, за нашу слободу, за нашу Владу и за наше Министре вањских послова, који то веома цијене. Управо је Бог и Руска црква заслужна за физички и духовни опстанак данашње Црне Горе, јер без руског барута и олова, без руских слова и хартије, остали бисмо непросвијећено паганско племе, што смо и били прије руског покровитељства и заштите”, истиче Каварић.
Он указује да је “највећи домети спољне политике министра вањских послова Ђорђа Радуловића и Ранка Кривокапића је то што су протјерали српског амбасадора и проузроковали прекид дипломатских односа са Русијом. То је највећи домет кадрова Мила Ђукановића и Здравка Кривокапића”, истиче Каварић.
Амбасада Руске Федерације у Црној Гори саопштила је у четвртак да обуставља рад свог конзуларног одјељења на неодређено вријеме због непријатељског поступања црногорских власти према Руској Федерацији. Из Црне Горе је одлуком Министасртва вањских послова претходно протјерано шест руских дипломата.
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Русија препоручује својим држављанима: Критички приступ приликом путовања у Црну Гору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала