- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Откривено који модел „Фијата“ ће се производити у Крагујевцу /видео/

© AP Photo / Darko VojinovicФијат Крагујевац
Фијат Крагујевац - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
„Фијат“ ће крајем 2024. године у продају пустити замену за модел „панда“, а он ће се производити у Крагујевцу и биће потпуно електрични, базиран на новом „ситроену Ц3“, тврди француски аутомобилски медиј „Ларгус“.
Нова „панда“ биће део серије нових модела „Фијата“ у наредним годинама, који се развијају у оквиру групације „Стелантис“. „Стелантис“ је тренутно једна од највећих аутомобилских групација на свету, а чине је „Фијат Крајслер аутомобили“ и „Пежо-Ситроен“. У оквиру „Стелантиса“ су бреднови „Фијат“, „Пежо“, „Ситроен“, „Алфа ромео“, „Крајслер“, „Доџ“, „ДС“, „Џип“, „Ланча“, „Масерати“, „Опел“, „Рам“, „Абарт“... и сви они сада могу да користе исте платформе за развој нових модела.
„Фијат“ ће, према наводима француског медија, 2023. године лансирати урбани кросовер са називом 600, који ће бити развијен на истој платформи као „ДС 3“ и „џип авенџер“, као и „тополино“, а он ће делити платформу са „ситроен амијем“. У 2024. години следе још два модела, компактни СУВ (на истој платформи као „ситроен Ц4“) и замена за „панду“, која би требало да се појави на тржишту у новембру 2024.
Један од најпопуларнијих „Фијатових“ модела, „панда“, тренутно се производи у Италији, у погону Помиљано д`Арко, али ће њена замена силазити са трака у Крагујевцу, уместо „фијата 500Л“, наводи француски медиј. Он се позива и на споразум који је председник Србије Александар Вучић у лето 2021. потписао са Карлосом Таваресом, првим човеком „Стелантиса“, а којим је предвиђена производња електричног аутомобила и инвестиција од 190 милиона евра у модернизацију фабрике у Крагујевцу.
Према најавама произвођача, нова „панда“ више неће бити мали аутомобил А сегмента, већ ће порасти у Б сегмент и заузети позицију која је у оквиру „Фијата“ празна још од 2018. године, када је престала производња „гранде пунта“.
Нову „панду“ дизајнираће Франсоа Лебоан, а тај модел порашће на око четири метра дужине (тренутно је „панда“ дуга 3,69 метара). „Панда“ из Крагујевца неће бити дизајнирана по узору на концепт „ћентовенти“ представљен 2019, већ су у игри две опције, једна да ће се ослањати на оригиналну „панду“, а друга на моделе „уно“ и „пунто“, наводи француски медиј.
„Фијат“ ће за нову „панду“ искористити ЦМП платформу на којој се развија и нови „ситроен Ц3“, који би такође требало да се појави 2024. године, али у лето. „Панда“ ће бити нуђена искључиво као електрични модел, бар у Европи, јер је планирано да се продаје у целом свету, нарочито у Јужној Америци, где је „Фијат“ дубоко укорењен и своје погоне и засебне моделе само за тај континент.
Према првим информацијама, на почетку је планиран електрични мотор јачине 60 киловата (80 коњских снага) са батеријом од 40 киловат-сати. Јача верзија имаће мотор од 80 киловата (107 коњских снага) и батерију од 50 киловат-сати.
Фијат - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
Може Крагујевац да прави и хибрид и електромобил, хоће ли то утицати на судбину фабрике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала