- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски ракетни систем Тор М2 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО ПВО активиран изнад Нове Каховке и Мелитопоља; Француска преусмерила данске хаубице у Украјину

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини траје 220 дана. ДНР и ЛНР, Херсонска и Запорошка област ушле у састав Русије. У Савету безбедности УН Русија ставила вето на резолуцију коју су предложиле САД и Албанија о непризнавању резултата референдума у четири региона. Расправљало се и о диверзији на гасоводима Северног тока.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:40 01.10.2022
У Новој Каховки и Мелитопољу дејствује ПВО
Украјинска војска гранатира Нову Каховку, дејствује руски ПВО. У ваздуху су одјекнуле две експлозије, јавља администрација Нове Каховке.
Дописник Спутњика јавља да и изнад Мелитопоља дејствује ПВО. На небу изнад града су одјекнуле три експлозије, претпоставља се, услед деловања противваздухопловне одбране.
21:36 01.10.2022
Министарка одбране Немачке у Одеси
Министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт стигла је у ненајављену посету Одеси, где је обећала Украјини испоруку првог противавионског ракетног система „Ирис-Т СЛМ“, пише „Велт“.
Како је прецизирано у тексту, систем би требало да буде испоручен Кијеву у наредних неколико дана.
20:11 01.10.2022
19:35 01.10.2022
Француска преусмерава ка Украјини пошиљку хаубица
Француска намерава да преусмери ка Украјини пошиљку самоходних артиљерија „цезар“ намењену Данској, саопштава лист „Монд“.
Како се наводи, реч је о партији између 6 и 12 хаубица које је Данска наручила од Француске.
Иначе, Данска је дала дозволу да се та пошиљка преусмери у Украјину.
19:09 01.10.2022
18:30 01.10.2022
Украјина гранатира Нову Каховку, дејствује ПВО
Украјинска војска гранатира Нову Каховку у Херсонској области, дејствује руска ПВО, саопштила је градска администрација.
„У Новој Каховки се поново огласила сирена за ваздушну опасност. Дејствује ПВО: три експлозије у ваздуху“, наводи се у саопштењу на Телеграму.
16:39 01.10.2022
Тенк Т-72 у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Савезничке снаге повучене из Красног Лимана на бољу позицију
16:38 01.10.2022
15:27 01.10.2022
Украјина увела санкције против 3.600 физичких и правних лица из Русије
Влада Украјине усагласила је нове пакете санкција против више од 3.600 руских физичких и правних лица, саопштила је прес-служба Министарства привреде Украјине.
Како се наводи, на списку су деца и рођаци руског председника Владимира Путина и његових блиских сарадника, представници регионалних елита и руских власти, представници руководства Оружаних снага Русије, олигарси, представници владе ЛНР и ДНР, уметници, укључујући држављане Украјине. Такође су усвојене санкције против страних држављана – међународних посматрача на референдумима. Санкције су уведене и против кључних компанија, банака, предузећа из области рударства, енергетике, комуникација, логистике.
14:15 01.10.2022
Украјинске снаге гранатирају Енергодар
Украјинска војска је почела артиљеријски напад на обалско подручје Енергодара, саопштила је администрација тог града.
„Националистичке формације Оружаних снага Украјине отвориле су артиљеријску ватру на обласко подручје града. Одјекнуло је 13 експлозија.
Хитне службе су у приправности за указивање помоћи у случају ванредне ситуације. За сада нема података о материјалној штети, а жртава нема.
14:11 01.10.2022
Шојгу: Делимична мобилизација не обухвата жене
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да делимична мобилизација у Русији не обухвата жене.
„Не. Тако нешто није било ни у плановима за будућност. Не планирамо да позивамо жене“, рекао је Шојгу одговарајући на питање новинара.
Министар одбране Русије је заједно с градоначелником Москве Сергејом Собјањином и губернатором Московске области Андрејом Воробјовом проверио ток припрема и услове размештања мобилисаних грађана.
13:56 01.10.2022
Украјинска војска је за сат и 15 минута испалила више од 10 пројектила из тенка, као и 20 ненавођених авијационих ракета на Зајцево, Озерјановку, Макејевку и Старомихајловку у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
13:31 01.10.2022
Служба безбедности Украјине саопштила је да је покренула истрагу против лидера Луганске Народне Републике Леонида Пасечника и још осморице посланика Доњецке Народне Републике због сумње да су учествовали у организовању наводно незаконитог референдума на истоку Украјине.
12:58 01.10.2022
Новинар калињинградског издања RuBaltic.Ru Алексеј Иљашевич погинуо је у борбама код Авдејевке, саопштио је главни уредник тог издања Александар Носович.
Иљашевич се, такође, оглашавао као ескперт на сајту Спутњик Белорусија.
11:29 01.10.2022
Председник Русије Владимир Путин доделио је звање Хероја Русије првог степена заменику шефа администрације Херсонске области Алексеју Катериничеву, који је погинуо током украјинског гранатирања, следи из указа који је руски лидер потписао данас.
„За храброст и херојство, испољене приликом испуњавања службене дужности, доделити звање Хероја Руске Федерације пуковнику Алексеју Викторовичу Катериничеву (постхумно)“, наведено је у указу.
11:03 01.10.2022
10:41 01.10.2022
Немачка не може самостално да донесе одлуку о ступању Украјине у НАТО по убрзаној процедури, изјавила је немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт, која је у посети Кишињеву.
„Украјина има слободу да бира алијансу у којој се осећа слободно, али Немачка не може самостално да доноси одлуку о томе, без консултација са севезницима у Алијанси. Све разговоре о захтеву за убрзано ступање Украјине у НАТО водиће 30 земаља-чланица“, рекла је Ламбрехтова новинарима.
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је у петак да Украјина подноси захтев за убрзано ступање у НАТО.
10:22 01.10.2022
Делегације Финске, Шведске и Турске могле би да се састану током октобра како би разговарале о процесу учлањења Финске и Шведске у НАТО, саопштио је шеф финске дипломатије Пека Хависто.
„Надамо се, наравно, да ће чланице НАТО-а завршити процес разматрања нашег захтева што је могуће пре. У овом тренутку имамо добар резултат. Остало је да парламенти двеју земаља одобре захтев, а реч је о Турској и Мађарској. Слика коју имамо указује на напредак. Не желим да се упуштам у детаље, али састанак одржан 26. августа у Хелсинкију је показао позитивну атмосферу и постигнут је напредак. Очекује се да ће следеће заседање бити одржано у октобру“, рекао је Хависто.
10:06 01.10.2022
Украјинска војска гранатира Нову Каховку, активиран је противваздушни систем Оружаних снага Русије, у ваздуху је одјекнуло пет експлозија, саопштиле су градске власти.
10:04 01.10.2022
Украјинска војска је у протекла 24 сата испалила 118 јединица муниције на седам насеља у Доњецкој Народној Републици, саопштила је Народна милиција ДНР.
„Заједничким дејствима војника Доњецке Народне Републике и Оружаних снага Русије уништени су непријатељско наоружање и војна техника: један тенк, две позиције минобацачких јединица, две борбене оклопне машине и две беспилотне летелице“, наведено је у саопштењу.
Народна милиција је, такође, саопштила да је ликвидирано око 40 украјинских милитаната.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала