- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Захтев Украјине да убрзано ступи у НАТО изазвао пометњу у Белој кући

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeВолодимир Зеленски
Володимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
Пратите нас
Одлука председника Украјине Владимира Зеленског да поднесе захтев за убрзано приступање Украјине НАТО-у била је неочекивана за администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, преноси лист „Политико“ позивајући се на изворе.
„Објава Украјине да жели по убрзаном поступку да ступи у НАТО изненадила је Бајденову администрацију“, наводе извори.
Према њиховим речима, у Вашингтону већ дуго постоје различити ставови о чланству Украјине у Северноатлантској алијанси, поред осталог и због неопходности да амерички војници учествују у заштити било које чланице НАТО-а која је нападнута.
„Украјина је тежила таквим гаранцијама безбедности, док су многи у САД били забринути због могућности рата с Русијом“, наводи лист.
Зеленски је у петак изјавио да је Кијев, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом, поднео захтев за убрзани пријем у НАТО.
„Политико“ наводи да је низ присталица бившег председника САД Доналда Трампа раније покушао да убеди Украјину да одустане од жеље да се прикључи НАТО-у.
Многи амерички политичари и представници Беле куће су реаговали на објаву Зеленског. Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да сада није време за пријем Украјине у НАТО, док је председница Представничког дома Конгреса САД НЕнси Пелоси избегла одговор „Политика“ на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Северноатлантској алијанси.
Заставе НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Специјална операција у Украјини
Зеленски: Украјина подноси захтев за чланство у НАТО-у, нећемо преговарати са Путином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала