- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Фудбалске трагедије: Од Москве и Хејсела преко Хилсбороа до Индонезије

© AP Photo / TrisnadiИндонезија фудбал трагедија
Индонезија фудбал трагедија - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
Пратите нас
Фудбалски свет шокирала је чињеница да је у Индонезији на фудбалској утакмици између Ареме у Персебаха дошло до трагедије у којој је преминуло најмање 174 особе. Био је то повод да се многи присете сличних догађаја кроз историју – од Москве, преко Хејсела до Хилсбороа.
Фудбал је лепа игра, спојила је и окупила милионе људи, али је и донела трагедије које ће остати запамћене.

Хејсел

Трагедија на фудбалском стадиону Хејсел догодила се 29. маја 1985. године у Бриселу када је погинуло 39 навијача Јувентуса, док је 600 њих остало повређено. Ова трагедија ће остати упамћена као једна од највећих фудбалских трагедија свих времена.
Стотине милиона људи пратило је финале Купа шампиона између Ливерпула и Јувентуса када су навијачи Ливерпула пробили ограду и сабили Јувентусове фанове у ћошак, што је проузроковало падом зида од три метра где је већина погинула, док су остали страдали у обрачунима од стране ножева и каменица. Неки су страдали у свеопштем стампеду, слично дешавањима у Индонезији.
Трагедија је резултовала забраном играња енглеских тимова у свим европским такмичењима на неколико година.
Мртви навијачи су изношени ван стадиона, а повређени су пребачени у хитну помоћ. Број жртава могао је да буде и већи.

Хилсборо

Најтужнија чињеница је да су четири године после Хејсела навијачи Ливерпула претрпели сличну катастрофу када је 1989. погинуло 96 навијача као последица сукоба са полицијом у оквиру полуфинала ФА купа у Хилсбору.
Инцидент који се догодио 15. априла 1989. у енглеском граду Шефилду. Током полуфиналне утакмице ФА купа између фудбалских клубова Ливерпула и Нотингем фореста, пренатрпаност трибина је проузроковала смрт 96 особа и повреде још 766 других.
Одговорност за инцидент се од тада првенствено ставља на терет полиције што је дозволила да превише људи уђе на стадион. Трагедија на Хилсбору је најгора несрећа на стадионима у британској историји,и једна од најгорих светских фудбалских несрећа.

Москва, Лужњики

На централном стадиону Владимир Илич Лењин у Москви, садашњем стадиону Лужњики, 20. октобра 1982. године по завршетку утакмице Купа УЕФА између фудбалера Спартака и холандског Харлема догодила се једна од највећих спортских трагедија у историји Совјетског Савеза.
У стампеду навијача Спартака смртно је страдало 66 особа. Број смртних случајева у овој несрећи званично је откривен тек седам година касније.

Бредфорд Сити

Само десетак дана пре Хејсела, тачније 11. маја 1985. године на утакмици последњег кола треће Енглеске лиге између Бредфорда и Линколн Ситија избио је пожар на трибинама и том приликом живот је изгубило 56 навијача домаћег тима, док је више од 260 повређено.

Крвави Перу

Квалификациона утакмица за Олимпијске игре, на којој је Перу у свом главном граду 1964. године дочекао Аргентину, остаће упамћена као једна од највећих несрећа које супогодиле свет фудбала том приликом 318 особа је изгубило живот, а преко 500 људи је повређено.

Стампедо у Јужноафричкој Републици

Најгора спортска несрећа у историји Јужне Африке догодила се 11. априла 2001. године на Елис парку у Јоханесбургу. Обезбеђење је испалило сузавац који је проузроковао стампедо у ком је 43 људи страдало.

Индонезија 2022. године

Нажалост, прича се наставила трагедијом на Јави.
Најмање 174 особе изгубиле су живот 2. дана октобра у провинцији Источна Јава у Индонезији. Најватреније присталице Персебаје улетеле су на терен и полиција је била приморана да употреби сузавац, што је проузроковало стампедо и случајеве гушења.
Међу погинулима су и двојица полицајаца, а страхује се да би број жртава могао да буде и већи.

Гана

Ово је званично највећа несрећа на фудбалским стадионима која се догодила у Африци, а у њој је без живота остало 126 навијача.
На крају утакмице два најуспешнија клуба у Гани, навијачи Котокоа су били изнервирани због чињенице да је Харт оф Оак у завршници дошао до преокрета од 0:1, до 2:1. И тада је настао проблем који је резултирао жртвама.
Индонезија стадион - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2022
СПОРТ
Анархија се пренела на улице Индонезије – расте број погинулих /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала