- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Илон Маск изнео предлог за „украјинско-руски мир“

© AP Photo / Patrick PleulИлон Маск
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Амерички бизнисмен Илон Маск предложио је своје виђене решавања сукоба у Украјини уз очување Крима у саставу Русије и поновљене референдуме под надзором УН у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области.
„Ово ће највероватније на крају бити исход – само је питање колико ће још људи погинути пре тога“, написао је Маск на свом Твитеру.
Маск је навео четири тачке „украјинско-руског мира“ и позвао кориснике да изразе свој став према нацрту. Са бизнисменом се до сада слаже 58,7 одсто учесника анкете, док је против – 41,3 одсто.
Према његовом плану, требало би да се одржи „поновно гласање у анексираним регионима под надзором УН“, Крим остаје „формално део Русије, какав је био од 1783. године (пре Хрушчовљеве грешке)“, давање гаранција за водоснабдевање Крима и неутралан статус Украјине.
Након бурних реакција на овај пост, Маск је наставио да пише о ситуацији у Украјини.
Он је указао на супериорност Русије по броју становника и отворио анкету о томе да ли људи у Донбасу и на Криму имају право да сами одлучују о својој судбини.
За сада води одговор „Да“.
Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. Према резултатима обраде 100 одсто гласачких листића у ДНР, 99,23 одсто изашлих гласало је за присаједињење Руској Федерацији, у ЛНР – 98,42 одсто, у Херсонској области – 87,05 одсто, у Запорошкој области – 93,11 одсто.
Председник Русије Владимир Путин и лидери Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области потписали су споразуме о приступању ових региона Русији. Церемонија је одржана у московском Кремљу.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала