- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко стоји иза „прљавог посла“ у тенису? Апсурдна сцена на мечу Србина и Руса

© AP PhotoЛасло Ђере
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Ласло Ђере изгубио је у првом колу Астане од Андреја Рубљова, али је сенку на пораз бацио систем заслужан гледање снимака када се тражи челинџ. У току последњег гема тенисери нису могли да виде снимак који је требало да обезбеди компнија „Фокстен“, а судија је одлуку променио два пута.
Иако је меч готово већ био изгубљен за Ласла Ђереа, у последњем гему дотучен је због компнаије „Фокстен“.
Годинама је на тениским турнирима турнирима за проверевања да ли је лоптица у терену или ван бил задужена компанија „Хокај“. Међутим, на тржиште је успео да се пробије и „Фокстен“ пре неколико годнама, али тенисери нису баш најсрећнији са радом те компаније.
Хокај и Фокстен задужени су за технологију праћења лопте, али је британски Хокај далеко познатији јер је заправо прва компанија која je почела тиме да се бави.
Међутим, Фокстен је стигао са идејом да буду приступачнији и имају слике у реалном времену, због чега су успели да се пробију у тениски свет. Технологија је добила оцену без грешке у студији коју су одобриле АТП, ВТА и ИТФ.
Ипак, данас се том систему дешава много више грешака него Хокају, а једна од њих десила се управо на мечу Ђереа и Рубљова.
Лоптица руског тенисера пала је у аут, да би он тражио челинџ,а онда је уледила пауза. Неко време се чекало на снимак да би се судија огласио и рекао да је дупла грешка иако тенисери нису и даље погледали снимак.
Рус је прихавтио одлуку и таман што је бацио лоптицу како би сервирао судија је поново прекинуо игру и рекао да је лоптица ипак била добра.
Тада се побунио српски тенисер који је желео да погледа снимак, јер одлука није доказана. На крају је поен поновљен, а снимка није било што је велики кик компаније Фокстен.
Шпанска компанија имала је уговор са турниром у Марсеју чији је директор Жан Франсоа Колој нахвалио нову идеју.
„Фоктен је изгледао лакши за инсталацију, мало јефтинији и имао је слике у реалном времену, што је добро. На почетку није било довољно брзо, али су напредовали, и то је јако добро“, рекао је Француз пре три године, али изгледа да Фокстен није напредовао у међувремену када је реч о брзини.
Пример на мечу Ђереа и Рубљова није први. Један од познатијих догодио се на мечу Каролин Гарсије и Катерине Сињакове.
Гарсија је тражила челинџ за лоптицу коју је послала противница, али је снимак показао лоптицу у сервису пољу са стране која није занимала Францускињу.
Гарсија је желела да види да ли је лоптица по ширини била ван аута, али је приказан снимак где се видело да је по дужини била у пољу.
Фокстен је желео да се пробије и на што више Гренд слемова, али делује да Хокај и даље са разлогом држи монопол.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
СПОРТ
Ђоковић ће имати још дан одмора, али је већ на терену! /видео/
Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
СПОРТ
Новаков ролеркостер и откривање „мистерије“: „Нема тајног напитка“
Марин Чилић против Новака Ђоковића - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
СПОРТ
Хрват у „руској“ мајици честитао Новаку: „Плаћам пиће следећи пут“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала