- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистерија рупа величине лоптице за голф у чељусти диносауруса: Све хипотезе пале, научници збуњени

CC0 / Pixabay / Диносаурус
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Су, највећи и најбоље очувани тираносаурус рекс који је икад ископан, био је страшна звер која је као један од највећих копнених грабљивица харала подручјем данашње Јужне Дакоте пре око 67 милиона година - у сутон доба диносауруса.
Али, чак ни тај огромни диносаурус, чији су фосили изложени у музеју „Филд“ у Чикагу, није био нерањив.
Најбољи пример ове тврдње је низ округлих рупа у Суиној чељусној кости које и даље збуњују научнике. Ново истраживање, које тражи објашњење за рупе, успело је да одбаци једну од главних хипотеза, премда је решење загонетке и даље недостижно.
Научници су објавили да је пажљивим прегледом осам рупа (неке су пречника лоптице за голф) на спољашњој половини Суине леве доње чељусти утврђено да нису проузроковане инфекцијом као што су неки стручњаци тврдили.
Утврђено је да се рупе разликују од оштећења костију које изазива инфекција, рекао је Брус Ротшилд, лекар и научни сарадник у Природњачком музеју Карнеги у Питсбургу, главни аутор студије објављене у часопису „Cretaceous Research“.
Су, дугачка 12,3 метра, представља један од најпознатијих фосила диносауруса на свету.
Тираносаурус рекс је био једна од највећих копнених грабљивица и настањивао је западни део Северне Америке на крају раздобља креде.
Палеонтолог из музеја „Филд“ и коаутор студије Џингмаи О‘Конор приметио је да око 15 посто свих познатих примерака тираносауруса рекса има рупе сличне Суиним.
Научници су истраживали да ли су рупе настале због инфекције протозоом која се јавља код птица, које су еволуирале од пернатих диносауруса.
О‘Конор је приметио да је један соко, којем је дијагностификована трихомонијаза имао оштећење кљуна, али се оно разликовало од Суиних рупа. Кост око Суиних рупа показала је знакове зарастања, што указује да је оно, што их је изазвало, није убило.
Уочене су сличности између Суиног опоравка и зарастања прелома у другим фосилизованим костима, као и зацељивања кости виђеног око рупа у лобањама древних Инка у Перуу.
Узрок Суиних рупа, међутим, остаје загонетка.
Ротшилд је као решење понудио могућност оштећења канџама током парења. Су има женско име - у част жени која је открила фосил 1990. године, али пол диносауруса није познат.
„Искрено, немам појма шта их је направило“, рекао је О‘Коннор. „Стварно не мислим да су то трагови уједа или канџи“, додао је.
„Патологија код јединки тираносауруса рекса, која је изазвала отварање великих рупа у чељусној кости, али само у задњем делу и није убила т-рекса јер су рупе почеле да зарастају, барем код Су - то је чудно“, рекао је О‘Конор. „Толико је хипотеза изнесено само да би биле срушене. То је добра палеонтолошка мистерија - мој најдража“.
Рупе нису биле једини примери телесних оштећења коју је претрпела Су, која је иначе живела око 33 године.
„Су је била прилично стара кад је угинула и има бројне ране и патолошке промене“, рекао је О‘Конор.
„Диносаурус је имао гихт у предњим удовима. Пао је на десну страну, сломио ребра - али су зарасла. Покидао је лигамент на предњем десном екстремитету - зацелило је. Имао је ужасну инфекцију кости у левој нози. Имао је артритис у репу“, пренели су медији.
Микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како је најстарије икада откривено срце направило тектонске промене у науци /фото/
Отисак стопала диносауруса - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СВЕТ
Велика суша открила трагове диносауруса
Јесетра из станице за размножавање на језеру Палеостоми, Колхети, Грузија - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
ДРУШТВО
Забрињавајућа процена: Врсте које су надживеле диносаурусе сада изумиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала