Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Трилатерала у Будимпешти: Нова димензија сарадње Србије, Мађарске и Аустрије, Орбан критикује ЕУ

© Tanjug / Инстаграм/Будућност СрбијеАлександар Вучић и Виктор Орбан
Александар Вучић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Будимпешти, на трилатералном самиту Србије, Мађарске и Аустрије, да су руско-украјински сукоб, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.
"Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа проблем илегалних миграната, сви смо угрожени, треба много улагати у решавање тих проблема, нисмо задовољни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије у ВАРКЕРТ базару, где се одржава самит тројице лидера.
Орбан је истакао да Србија и Мађарска чувајући своју границу чувају и аустријску границу и спречавају кријумчарење људи.

"Ситуација је све тежа, свет има друге озбиљне проблеме, руско - украјински рат, скупе енергенте и санкције, па није довољно пажње усмерено на миграције. Сада смо покушали да разрадимо мере. Мађарска је иницирала овај сусрет, ми смо у најспецифичнијој ситуацији, пошто из два правца нам долазе мигранти - преко милион избеглица је дошло са истока, из Украјине, док је са друге стране наша јужна граница под опсадом. Имали смо више од 180.000 покушаја илегалне миграције које смо спречавали", навео је Орбан.

Каже да не види да се мења бриселска политика која утиче на то и да постоје и други проблеми, као снабдевања храном и глади у вету, што ће све повећати миграције.
"Најтеже је погођена рута ЗБ, ту највећи број миграната пролази и сада је кријумчарење миграната подигнуто на виши ниво, а користе сада и озбиљно наоружање. Ми сада не штитимо само своје границе већ читаву Европу", истакао је Орбан.
Он је рекао да је свима нама, целој Европи, у интресу да се одбрамбена границу спустимо све ниже и да прва одбрана не буде на српској-мађарској граници, већ да се помери јужније.
Орбан каже да је Мађарска већ помагала Србији и С. Македонији по том питању, али да је сада потребна нова димензија сарадње.
"Имаћемо следећи сусрет у Београду, надлежни министри ће у правном оквиру одредити будуће кораке и разјаснићемо све задатке. Трећи сусрет ће бити у Бечу", закљичио је Орбан.

Орбан: Из ЕУ никад нисмо добили помоћ, већ само тужбе

Из Брисела никада нисмо добили никакву помоћ у вези спречавања илегалне миграције, већ само критике и тужбе, критиковао је данас мађарски премијер Виктор Орбан ЕУ.
Орбан је, на заједничкој конференцији за штампу после Трилатералног самита са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и председником Србије Александром Вучићем, казао да у оквиру сарадње у области унутрашњих послова свака земља ЕУ има на располагању одређена средства намењена за миграцију.
Истакао је да Мађарска за одржавање и изградњу ограде није добила ништа из Брисела.
„Чак шта више ситуација је још гора. У Бриселу нас терају да применимо правила која нису у сагласности са нашом културом. Миграциона правила са којим желе да третирају миграцију само стварају проблеме и неупотребљиви су за нас. Када употребљавамо наша правила они се позивају на људска права, покрећу поступке, туже нас. Не само да не добијамо помоћ већ нас спречавају у борби против илегалне миграције“, био је оштар Орбан.
Он је казао да се слаже са канцеларом Нехамером када каже да Брисел треба да успостави нову политику према избеглицама, али додаје да се не може чекати, већ је неопходно хитно деловање.
Указао је да у суштини подржава Фронтекс, али да он сада више подсећа на организацију за заштиту миграната, него на оно што треба да буде заштитник спољних граница ЕУ.
„Данас смо овим састанком мобилисали снагу за одбрану граница да бисмо смањили притисак на нас и ЕУ. Волели бисмо да постоји европско решење и да ЕУ буде партнер у томе, али за сада Брисел само кочи“, истакао је Орбан.
Канцелар Нехамер је додао и да су потребна партнерстава и изван ЕУ, и да је добро што је председник Србије Вучић позван на састанак, јер Западни Балкан је важан део европске политике.
Подвукао је да Србија не сме бити остављена сама у борби са притиском миграције, као ни Северна Македонија.
„Треба да променимо у ЕУ правну ситуацију, а све у смислу да мере буду ефикасне. Тема расподеле миграната је немогућа је јер нема јединства у ЕУ. Ми смо суочени ове године са 57.000 захтева за азил, и како би могли да примимо даље избеглице. Ситуација је таква да најмање 24 од 27 чланица ЕУ чини мање од нас у прихвату терета избеглица“, додао је он.
Истакао је да је стање такво да се може рећи да је „пет минута пре 12“.
Председник Вучић је указао да Србија није чланица ЕУ, али да је још од 2015.милио да добије јасан став Уније о миграцији.
„Нисмо никада добили прецизан став ЕУ“, констатовао је он.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Ситуација је грозна, а биће још гора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала