- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Складишта гаса пуна, то покрива 70 одсто потрошње током зиме

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је српско складиште у Мађарској напуњено са око 380 милиона кубних метара гаса, као и да је пуно складиште у Банатском двору.
„Замолио сам да нас пусте да не пунимо складиште у Мађарској до 500 милиона, због пара, да бисмо сачували део новца, јер је тај гас скуп. То није онај гас који добијамо од Русије по 400 долара“, објаснио је Вучић у изјави новинарима. после састанка са премијерима Мађарске и Аустрије Виктором Орбаном и Карлом Нехамером
Складиште у Банатском двору је напуњено са 276 до 280 милиона кубних метара гаса, зависи од дана до дана, односно оно је до „чепа пуно“.
„Рачунајте 660 милиона кубних метара гаса има Србија. Моћи ћемо да повлачимо шест милиона максимално дневно из Мађарске, и четири милиона кубних метара из Банатског двора, што је 10 милиона дневно. То није довољно за стопроцентну потрошњу само у три зимска месеца, али свакако то покрива значајан део, 70 одсто потрошње покрива“, рекао је Вучић.
То смо обезбедили за више од два месеца, иако смо ретко када имали пун Банатски двор, казао је Вучић.
„А, замислите да нисмо урадили гасовод због којег нас критикују? Како бисмо преживели зиму? А, сада можемо да преживимо. Да то нисмо изградили, могли бисмо да се ухватимо за уши, па да играмо и да гледамо како нам пропада индустрија“, рекао је он.
Указао је да је кључно питање да ли ће компаније у Србији да издрже ову кризу, додајући да их зато држава „држи“ на ниској цени гаса и струје, како би преживели на тржишту и како не би испали из ланца снабдевања.
„То је од кључног значаја, јер ће велики да преузимају мале. Са јаким доларом, велики могу да покупују све, а шта ми да радимо? И када узимамо „рол овер“ за замену кредита, или за покривање дефицита, све морамо у доларима. Срећа је ово што смо са Емиратима завршили. Сналазимо се“, рекао је Вучић.
Истакао је да јавни дуг Србије у односу на БДП уопште не расте.
„Да незналицама кажем још једном да није проблем да ли је наш дуг 30 или 31 милијарду, ако је БДП дупло већи него што је био. Морате да научите нешто“, казао је Вучић.
Поновио је да је немачки јавни дуг 2.480 милијарди.
„Шта је, Немачка толико гора од Србије? Не причајте глупости.. У добром смо стању још. Мађарска има дуг 70 одсто БДП, Италија, Француска, Грчка… У добром смо стању, само да видимо још шест месеци… А, дође ми да плачем када видим колико пара трошимо, не својој кривицом“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала