- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Словачки аналитичар: Нова мисија САД у Немачкој за подршку Украјини не слути на добро

© AP Photo / Michael ProbstАмеричка војска у Немачкој
Америчка војска у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Словачки аналитичар за безбедносна питања Франтишек Шкврнда изјавио је да планови америчке војне команде о формирању командног центра у Немачкој зарад подршке Украјини говоре о ескалацији напетости и спремности САД да надаље подржава украјинске снаге. Он је такође додао да је циљ Вашингтона да ослабе Русију, а да цену тога плаћају чланице ЕУ.

„Наглашавам да стварање овог центра сведочи о томе да су САД заинтересоване да исцрпе и ослабе Русију током борби у Украјини, а парадоксално је да цену тога плаћају земље ЕУ које су у то увучене. Овај корак никако неће повећати европску безбедност, већ ће је само погоршати и испољити се кроз социјално-економске последице, раст напетости у земљама ЕУ. Поред тога, резерве неких типова наоружања у земљама НАТО и ЕУ исцрпљене су услед испорука Украјини. Њихово попуњавање захтева знатно повећање војних трошкова, што је такође изузетно штетно услед настале економске ситуације“, оценио је аналитичар.

Шкврнда наглашава да у овим околностима нова мисија САД у Немачкој не наговештава ништа добро.
Он је подсетио да је амерички генерал Кристофер Каволи постао врховни командант НАТО, као и главнокомандујући САД у Европи у јулу ове године и изнео нове предлоге за рад у тренутној ситуацији.
„Ако се занемари то да је формирање новог командног центра САД у Европи у супротности са међународним правом, то ће постати још један елемент који ће довести до ескалације напетости и продужења борбених дејстава“, истиче словачки стручњак.

Опседнутост Запада антируским санкцијама одражава се на Европу

Шкврнда је проценио актуелну социјално-политичку ситуацију у Европи.

„Због опседнутости Запада антируским санкцијама, као и губитка осећаја за реалност код руководства Европске уније, социјално-економска ситуација у целој Европи је нагло погоршана. У току је талас јавних протеста против те политике, али неолиберални глобалистички систем ЕУ је толико систематски и софистицирано изграђен да руководство Брисела ови протести за сада не брину. Немогуће је предвидети до чега ће довести експлозивна смеша социјално-економске кризе, недостатак енергетских ресурса и погоршање услова живота Европљана. Уколико протести пређу одређене границе, доћи ће до нереда, а могуће чак и насиља, а последице могу бити веома лоше“, упозорава стручњак.

Он је изразио забринутост због раста утицаја десничарских и екстремистичких снага, које користе лицемерну политику руководства ЕУ, која је потпуно потпала под утицај Вашингтона. Брисел предузима кораке, наглашава он, који не одговарају интересима ЕУ, њених држава чланица, чак и њених становника; што даље иду, то више штете наносе.

„Алармантна је и чињеница да се левичарске партије у ЕУ, држећи се центристичке оријентације и либерализма, залажу за наставак борбених дејстава у Украјини, а такође су потпуно одустале од дипломатије, чиме доприносе јачању десничарских партија и основама за реализацију њихових популистичких корака“, сматра аналитичар.

Очекује се да ће одлука о стварању нове мисије у Висбадену бити донета у наредним недељама. Претпоставља се да би нова мисија требало да делује у Висбадену, где се налази седиште америчке војске у Европи. Тренутно је тамо стационирано око 3.000 војника. Међутим, према речима словачког аналитичара, америчко војно присуство у граду и његовој околини износи око 16. 000 људи.
Претходно је лист „Њујорк тајмс“ позивајући се на изворе у војним и владиним круговима, саопштио да америчко Министарство одбране намерава да у Немачкој распореди командни центар за контролу и руковођење подршком коју Украјини пружају како Америка, тако и њени савезници у НАТО и Европској унији.
Руски експерти су за Спутњик оценили да ће се у командном центру налазити контингент америчких и немачких официра, који ће обављати различите задатке: од обучавања украјинских војника, пребацивања трупа, достављања оружја и муниције, до наредби за извршавање напада.
Немачки тенк Леопард - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
РУСИЈА
Под притиском Вашингтона: Које оружје Берлин планира да испоручи Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала