- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведска: Наставља се цурење гаса на гасоводима „Северни ток“

© AP Photo / Danish Defence Command via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток"
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Обалска стража Шведске саопштила је да на једном месту на гасоводу „Северни ток“ и даље цури гас.
„Ситуација са мањим цурењем на територији шведске економске зоне остаје непромењена. Цурење и даље траје, а на површини мора видљиво је место пречника око 20 метара“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Обалске страже.
Такође се напомиње да је обалска стража извршила снимање места цурења из ваздуха у уторак у 11 часова по локалном времену.
„Гаспром“ је у понедељак саопштио да се притисак у оштећеним краковима гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ стабилизовао, цурење гаса је престало, а гас се испумпава из другог крака „Северног тока 2“ како би се проверило оштећење. Са своје стране, шведска обалска стража је истог дана саопштила да се „мање“ цурење из „Северног тока 2“ наставља и да се чак незнатно повећава.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Полагање цеви за гасовод Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
РУСИЈА
„Северни ток“ физички оштећен – у водама Шведске и Данске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала