- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: ЕУ спремна на дипломатско решавање сукоба у Украјини „ако околности дозволе“

© AP Photo / Virginia MayoШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да Европска унија планира да средином октобра покрене мисију за обуку украјинске војске, док је истовремено истакао да је Брисел спреман на дипломатско решавање сукоба у Украјини „ако околности то дозволе“.
„На следећем састанку шефова иностраних послова ЕУ 17. октобра, надам се да ћемо моћи званично да покренемо нашу мисију за обуку оружаних снага Украјине“, истакао је званичник.
Истовремено, додао је он, ЕУ је као и раније спремна на постизање дипломатског решења, уколико околности дозволе да се то уради конструктивно.
Претходно је Борељ за француски лист „Журнал диманш“ изјавио да би Украјина требало сама да одреди услов за окончање конфликта.
Раније је Борељова изјава да се „сукоб у Украјини мора решити на бојном пољу“ била предмет критика у Русији. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да ће ЕУ ускоро укинути место шефа дипломатије, „јер ЕУ већ практично нема сопствену спољну политику, пошто је потпуно солидаран са приступима које намећу САД".

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2022
РУСИЈА
Путин: Борељ само меље, да је живео у време Шпанског грађанског рата подржао би фашисте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала