- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Именован директор руске компаније за управљање Запорошком нуклеарком

CC BY 3.0 / Ralf1969 / Wikipedia / Запорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
За директора руске компаније за управљање радом Запорошке нуклеарне електране именован је бивши главни инжењер нуклеарне електране Балаково Олег Ромањенко, саопштио је оператор свих нуклеарних електрана у Русији концерн „Росенергоатом“ (улази у састав „Росатом“).
„Нова оперативна организација има за циљ да омогући безбедан рад нуклеарне електране и радне активности постојећег особља електране уз подршку АД ‘Концерн Росенергоатом’“, наводи се у саопштењу концерна.
Ромањенко је након именовања на нову позицију изјавио да ће сви запослени у Запорошкој нуклеарци ускоро бити запослени у новој оперативној организацији, а задржаће своје плате и социјалне гаранције.
Он је такође истакао да ће процена стања Запорошке нуклеарке и обнављање оштећене инфраструктуре, узимајући у обзир искуство у раду нуклеарних електрана у Русији, бити обављени у најскорије време.
Претходно је руски председник Владимир Путин наложио да се Запорошка нуклеарка стави под контролу Русије.

Запорошка нуклеарна електрана

Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Специјална операција у Украјини
Генерални директор Запорошке нуклеарке сарађивао с Кијевом због уцене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала