- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Извор из УН: САД убеђују земље да подрже западну резолуцију против резултата референдума

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаПостер за гласање на референдуму за присаједињење Русији у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области
Постер за гласање на референдуму за присаједињење Русији у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и њихови партнери активно наговарају земље да подрже западни предлог резолуције који не признаје резултате референдума у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области, изјавио је за Спутњик извор у једној од делегација у Уједињеним нацијама.
У међувремену, према другом извору из УН, „Русија предлаже да се одржи тајно гласање о западном нацрту резолуције, што ће смањити број земаља које га подржавају“.
У нацрту резолуције се такође „изражава подршка суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, док Москву оптужују за наводну „организацију референдума“ и „анексију“ ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области.
На иницијативу Албаније и Украјине, 10. октобра ће се поводом одржаних референдума одржати ванредна специјална седница Генералне скупштине Уједињених нација. Очекује се да ће на њој бити усвојен западни нацрт резолуције.
Претходно су САД и Албанија изнеле на гласање у Савету безбедности УН резолуцију која не признаје референдуме и позива све земље, међународне организације и специјализоване структуре да не признају промене статуса „Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја као украјинских региона“. Такође у тексту је био позив да се не призна приступање четири региона Руској Федерацији. Осим тога, Москва је позвана да одмах повуче своје снаге из Украјине. Москва је уложила вето на овај документ. Сада Запад тражи усвајање сличног пројекта у Генералној скупштини УН (где вето не функционише).
Председник Русије Владимир Путин потписао је данас федералне уставне законе о уједињењу Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области с Русијом и формирању нових субјеката Руске Федерације.
Референдум у ДНР о уједињењу с Русијом - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
Подкаст
Референдуми после којих ништа неће бити исто | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала