Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Косово ће на скупу у Прагу бити представљено уз фусноту

© SputnikКосово застава и градилиште
Косово застава и градилиште - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Први састанак Европске политичке заједнице биће одржан у четвртак у Прагу, а Косово ће бити представљено уз фусноту, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.
Косово је по ранијем договору на регионалним скуповима представљено уз звездицу и фусносту која гласи: "Ова ознака не прејудицира статус Косова и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, као и са мишљењем Међународног суда правде о косовској декларацији независности".
Косово ће на скупу Европске политичке заједнице, иницијативе коју је покренуо француски председник Емануел Макрон, представљати председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.
"Све док је Косово на дневном реду, представља се као фуснота", наводи Репортери.
Косово је представљено уз фусноту као учесник скупа и на званичном сајту Европског савета.
Састанку у Прагу присуствоваће лидери из целе Европе.
Скуп ће отворити сутра у 13 сати премијер Чешке Петр Фиала, пише Репортери. После њега, говориће и председник Украјине Владимир Зеленски који ће се обратити видео-линком, премијер Норвешке Гар Сторе, премијер Албаније Еди Рама и британска премијерка Лиз Трус.
Након тога, биће одржан округли сто на коме ће се разговарати о миру и безбедности, као и о енергетици, климатским питањима и економској ситуацији.
На округлом столу који ће водити Молдавија и Словачка разговараће се о питањима мира и безбедности.
Европска политичка заједница, како наводе у Бриселу, има за циљ да промовише политички дијалог и сарадњу ради решавања питања од заједничког интереса за јачање безбедности, стабилности и просперитета европског континента.
"Ова платформа за политичку координацију не замењује ниједну постојећу организацију, структуру или процес и не намерава да ствара нове у овој фази", наводи се на званичном сајту Европског савета.
Србија, САД, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
СВЕТ
Очекује ли се велики прашки притисак на Србију због Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала