- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Ограничење цене руске нафте може штетно утицати на светку нафтну индустрију

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Идеја о одређивању горње цене руске нафте представља кршење свих тржишних механизама, може штетно утицати на светску нафтну индустрију, али и изазвати недостатак инвестиција и раст цена, изјавио је за ТВ канал „Русија 24“ потпредседник руске Владе Александар Новак.
Он је такође истакао да је одлука организације ОПЕК + о смањењу производње нафте у новембру за 2 милиона барела дневно без преседана и повезана је с неопходношћу балансирања тржишта уочи зимског периода.
„Данас су донете две важне одлуке, рекао бих историјске. Прва одлука је о смањењу квоте за 2 милиона барела дневно укупно од стране свих земаља које улазе у састав ОПЕК+. То је одлука без преседана, која одавно није донета, последњи пут пре 2,5 године“, оценио је Новак у интервјуу за ТВ канал „Русија 24“.
Он је објаснио да је та одлука, пре свега, условљена тиме што је потребно избалансирати тржиште које улази у зону турбуленције, неизвесности, посебно у периоду јесен-зима, када потражња опада, а понуду је потребно прилагодити.
Новак је нагласио да ће Русија наставити да снабдева нафтом само оне потрошаче који буду могли да обезбеде тржишне механизме одређивања цена.
„Овакви преседани ће веома наштетити тржишту енергената, то ће само довести до несташица, поскупљења... Сматрамо да у случају увођења таквог средства за нас није погодно да снабдевамо нафтом оне потрошаче који ће користити ограничење цена. Наставићемо да снабдевамо само оне који обезбеђују тржишне механизме одређивања цена“, одговорио је он на питање о могућем ограничењу максималних цена нафте из Руске Федерације.
Новак је још додао да производња нафте у Русији тренутно износи 9,9 милиона барела дневно, а да се обим производње „црног злата“ у Русији у 2022. години процењује на 530 милиона тона, док је за следећу годину предвиђено смањење до 490 милиона тона.
ОПЕК - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
СВЕТ
Генерални секретар ОПЕК: Све има своју цену, па и енергетска безбедност
Он је нагласио да је буџет Русије састављен на основу цене нафте од 70 долара по барелу и да је то за Москву погодна цена која тренутно може бити узета за основу.
Претходно је извор у једној од делегација које су се састале данас у Бечу на састанку ОПЕК+ за Спутњик изјавио да су чланице ОПЕК плус гласале за смањење производње нафте и смањиће је за два милиона барела дневно.
ОПЕК плус је смањио производњу нафте за 9,7 милиона барела дневно у мају 2020. због пада потражње изазване пандемијом. Затим су се услови споразума више пута прилагођавали, а од августа ове године алијанса је прешла у завршну фазу изласка из својих скраћивања.
Пумпе за црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
РУСИЈА
Америка предлаже да се ограниче цене и на руске нафтне деривате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала