- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија инсистира на међународној истрази диверзија на „Северним токовима“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Москва инсистира на међународној истрази терористичких напада на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ у Балтичком мору, у коју ће бити укључене Русија и Немачка, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.
Према његовим речима, седница Савета безбедности УН о „Северним токовима“, која је одржана 30. септембра, била је корисна.

„Јасно је да нису донете одлуке, али је изнето опште мишљење да је реч о диверзији и да је истрага неопходна. Ми то подржавамо, треба да се спроведе истрага, наравно, уз учешће Русије, али би, вероватно, било важно да се и Немачка укључи у ту истрагу, пошто је гас ишао пре свега у Немачку“, рекао је Вершињин.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
СВЕТ
Оператор гасовода „Северни ток 2“ почеће са својом истрагом након полицијске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала