- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шокантно истраживање: Американац варао у више од 100 мечева!

© Sputnik / Лола Ђорђевић„Жрнов фест” – путовање у средњи век
„Жрнов фест” – путовање у средњи век - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Свет шаха и даље тресе прича око Магнуса Карлсена и Ханса Нимана. Норвежанин је напустио турнир у Сент Луису јер је сматрао да је Американац варао и то у шаху који се игра уживо, не преко интернета. Подигло је то све велику прашину, а сада се дошло до истраживања у којима се тврди да је Ниман варао у више од 100 мечева.
Истраживање је објављено на чак 72 странице опширног документа, а одрадио га је најпознатији шаховски сајт на свету Чес.цом.
Закључак је да је Ниман највероватније „имао недозвољену помоћ у више од 100 онлајн мечева, укључујући и дуеле у којима је постојала новчана награда за победника“.
Нимана је Карлсен први оптужио за варање, а Американац је све оштро демантовао.
Признао је да је користио помоћ машине кда је играо онлајн турнир са 12 година, а касније и са 16 када је играо мечеве у којима се не добијају бодови за ранкинг.
Споменути шаховски сајт упоредио је Ниманове потезе са оним што у тим ситуацијама предлаже компјутер и дошло се до закључка да је највероватније варао у онлајн шаху у бројним ситуацијама.
Са друге стране, није се дошло до закључка када је шах у четири ока у питању, али се истиче да ће се урадити додатно истраживање по том питању.
Додаје се и да је Ниман признао приватно грешке и да је зато банован са најпознатије шаховске платформе.
Скандал је почетно избио када је Ниман са црним фигурама савладао Карлсена на Синкфилд купу и тако прекинуо низ Норвежанина од 53 меча у шаху уживо.
Карлсен је у саопштењу истакао да је желео да се повуче када је видео да ће Ниман добити позив у последњем моменту да учествује на турниру јер је већ тада сумњао да Американац вара.
После пораза је одлучио да се повуче са турнира и да покрене целу причу.
Норвежанину прави „проблем“ чињеница да нема опипљиве доказе да је Ниман варао на споменутом сусрету. Већ се све и даље своди на тврдње Магнуса Карлсена.
Видећемо какав ће бити коначни епилог...
Магнус Карлсен  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СПОРТ
Руски велемајстор: Првак света Карлсен доживео нервни слом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала