- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ватрено на полуострву: Јужна Кореја покушала да одговори Северној, па се обрукала /видео/

© AP Photo / South Korea Defense MinistryИспаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД
Испаљивање ракете АТАЦМС током вежбе јужнокорејске и војске САД - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
Пратите нас
Јужнокорејска ракета, испаљена током заједничких вежби са снагама САД, срушила се у војном комплексу на североистоку земље. Заједничка вежба организована је као одговор на лансирање балистичке ракете Северне Кореје изнад Јапана дан раније.
Балистичка ракета „Хјунму-2“ срушила се у близини града Гангнанга, удаљеног око 90 километара од границе са Северном Корејом, потврдила је јужнокорејска војска. Према њиховим наводима, бојева глава није експлодирала, није било жртава нити материјалне штете, али се на друштвеним мрежама појавио снимак великог пожара у оквиру војне базе у близини места пада ракете.
Јужнокорејска војска је саопштила да је ракета отказала убрзо након лансирања и да се истражују узроци техничких проблема, извињавајући се грађанима због пада ракете, што је могло да изазове страх и узнемирење међу становништвом Гангнанга.
Вежба јужнокорејске и америчке војске, у којој је свака војска испалила по две тактичке балистичке ракете АТАЦМС, а јужнокорејска и безуспешно ракету „Хјунму-2“, била је одговор на пробно лансирање балистичке ракете средњег домета Северне Кореје. Севернокорејска ракета је јуче летела изнад територије Јапана, први пут за пет година, због чега је становништво на северу Јапана упозорено да се склони, а привремено је обустављен и железнички саобраћај.
Како су саопштиле јапанске власти, севернокорејска ракета је прелетела укупно 4.600 километара, што је најдуже до сада, и пала је у море, на удаљености од 3.000 километара од јапанског копна.
Савет безбедности Уједињених нација састаће се данас на захтев САД, да би разговарао о новом тесту балистичких ракета које је извршио Пјонгјанг.
Кина и Русија саопштиле су другим чланицама да се противе отвореном састанку, са образложењем да би он требало да допринесе ублажавању тензија на Корејском полуострву, саопштиле су дипломате.
Амерички председник Џозеф Бајден и јапански премијер Фумио Кишида осудили су јучерашњи тест Северне Кореје „најоштрије“, Европска унија га је назвала „непромишљеном и намерном провокативном акцијом“, док је генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао да лансирање представља кршење резолуције Савета безбедности.
Северна Кореја тестирала ново оружје - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
СВЕТ
Северна Кореја испалила балистичку ракету, Јапанци тврде да је прелетела њихову територију
Северна Кореја тестирала хиперсоничну ракету  - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
СВЕТ
Експерт за Спутњик: Северна Кореја демонстрирала претњу америчком стратешком наоружању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала